La sonda Rosetta ha detectat una gran quantitat d'oxigen al voltant del cometa 67P / Churyumov-Gerasimenko, una troballa que posa en escac els models de formació del sistema solar i pot afectar la manera com es busca la vida en altres planetes, segons l'estudi publicat a Nature. La sonda europea va detectar el gas per primera vegada al setembre de 2014, poc després de posar-se en l'òrbita del cometa, però s'ha trigat més d'un any a divulgar el descobriment davant el zel dels científics per descartar errors en els instruments i oferir una interpretació sòlida del descobriment.

«Aquesta és la troballa més sorprenent que hem fet fins ara en 67P. Quan vam veure els mesuraments, al principi tots vam entrar en una fase de negació, perquè definitivament no esperàvem trobar això en un cometa», va afirmar en una roda de premsa Kathrin Altwegg, investigadora de la Universitat de Berna encarregada de l'espectròmetre de masses de la sonda. «No és només que hi hagi oxigen, és que n'hi ha molt. És el quart gas més comú del cometa», després del vapor d'aigua, el monòxid de carboni i el diòxid de carboni, va afegir.

El grup de Berna, que ha treballat juntament amb científics de la Universitat de Michigan (EUA), va estudiar el 67P durant mesos i va comprovar que la concentració d'oxigen es manté constant en el temps en l'anomenat coma del cometa, la cabellera que es forma al voltant d'aquests cossos celestes quan augmenta la seva temperatura.