La pel·lícula islandesa Hrútar, de Grímur Hákonarson, es va alçar ahir amb l'Espiga d'Or, màxim guardó de la 60 Setmana Internacional de Cinema de Valladolid (Seminci). El president del jurat, el serbi Goran Paskaljevic, va destacar sobre el film guanyador que "ens recorda, amb un llenguatge cinematogràfic captivador i emotiu, el paper vital de les relacions humanes i de l'home amb la natura". La pel·lícula islandesa, que narra la història de dos germans que treballen la mateixa terra però que han estat distanciats durant dècades, va rebre també el Premi de la Joventut.

Hákonarson es va emportar també el Pilar Miró al millor nou director, que va compartir amb Deniz Gamze Ergüven, per Mustang. El premi al millor actor va ser Gunnae Jónsson, per Fusi (Islàndia / Dinamarca), mentre que el de millor actriu va recaure en Charlotte Rampling, pel seu paper en la producció britànica 45 years. El guardó al millor director va ser per a la realitzadora japonesa Naomi Kawese per la seva pel·lícula An, una coproducció de Japó, Alemanya i França.

El jurat internacional també va distingir el llargmetratge Tikkun, d'Avishai Sivan (Israel), que es va emportar el premi a la millor direcció de fotografia per Shai Goldman, i al realitzador xilè Rodrigo Sepúlveda, que va rebre el premi Miguel Delibes al millor guió per la seva pel·lícula Aurora (Xile). A més, el jurat de la secció dedicada a documentals va atorgar el primer premi a La granja del Paso, de l'actriu i directora catalana Sílvia Munt, i el segon premi a Je suis le peuple, d'Anna Rosselló.

Finalment, l'actriu francesa Juliette Binoche, que va rebre l'Espiga d'honor de la Setmana de Cinema de Valladolid, va assegurar estar "emocionada" per "haver vingut a Espanya per primera vegada a estrenar un film", en aquest cas, Nadie quiere la noche, dirigit per Isabel Coixet.