Els germans Roca realitzaran una gira l'any vinent per Xile, Califòrnia (Estats Units) i «alguna ciutat asiàtica», entre les quals estudien Tòquio, Bangkok, Singapur o Hong Kong. Així ho va anunciar ahir a la capital nipona Josep Roca, sommelier del restaurant gironí, qui va destacar que l'enclavament asiàtic «encara no està tancat» i per a qui Àsia es presenta com «un món absolutament fascinant i del qual es pot aprendre molt encara».

Els tres germans Roca -Joan, Josep i Jordi- ja van visitar els Estats Units, Mèxic, Colòmbia, Perú i Turquia en dues gires culinàries plasmades en els documentals Cooking up a tribute, estrenada el febrer passat en el Festival de Berlín, i The turkish way, en procés d'edició i que s'estrenarà previsiblement a principis de 2016

Durant una visita al Japó, on s'exhibeix aquests dies Cooking up a tribute en el festival de cinema llatinoamericà Latin Beat, el mitjà dels Roca presenta a més el seu còctel Pisco Fino, una reinvenció de la beguda andina Pisco tamisada amb vi de Jerez i amb el qual busca «l'agermanament de dues cultures».

A més d'experimentar amb aquest combinat peruà, el sommelier d'El Celler de Can Roca va assegurar a Efe que es troba «submergit» en la cultura del sake, un licor japonès la base del qual és l'arròs i que reinterpretarà amb «arròs Bomba del delta de l'Ebre». El gironí, qui va revelar que va acudir al mític restaurant Mibu de Tòquio per degustar un menú homenatge a l'«ànima d'El Bulli» Jordi Soler, va assegurar que la cuina és «molt més que gust» ja que està relacionada amb «l'espiritualitat i el culte al cos».

Després de ser coronat com a millor restaurant del món el 2013 i 2015 per la revista britànica Restaurant, el xef va advocar perquè El Celler de Can Roca mantingui la seva «capacitat de seduir» els comensals i la seva «il·lusió i dinamisme».

«Segueix amb la mateixa idea de cuina fraternal de tres germans, però també és una cuina que s'obre al món», va detallar Roca, que, al costat dels seus germans, ha recorregut ja l'Argentina, el Perú o els Estats Units a la recerca d'«una cuina més viscuda» i que provoqui «emoció».

Un continent en alça

Tot i no gaudir encara de tot el reconeixement que es mereix, si més no per la seva tradició centenària, la gastronomia asiàtica s'ha anat obrint camí en els darrers anys. En la llista de 50 millors restaurants del món de la revista Restaurant només n'hi ha set que estiguin localitzats al continent asiàtic. No obstant això, aquests establiments han anat escalant en poc temps en els rànquings, guanyant cada vegada més prestigi i molts reconeixements. El Narisawa, de la ciutat d'Okio (Japó) ocupa el vuitè lloc de la classificació, mentre que dues posicions més enllà hi trobem el Gaggan de Bangkok (Tailàndia). De la mateixa ciutat és el Nahm, que ocupa el lloc 22è.

En la posició 24 de la llista s'hi troba l'Ultraviolet by Paul Pairet de Xangai (Xina), mentre que el Nihonryori RyuGin de Tòquio (Japó) ocupa el lloc 29. L'Amber de Hong Kong (Xina), en el 38 i l'André de Singapur, en el 46, tanquen la representació asiàtica del rànquing.