Carme Riera va agrair ahir el Premi Nacional de les lletres espanyoles 2015 que se li ha concedit per la seva dilatada trajectòria, i va concedir que, si el guardó se li dóna «per l'enorme treball» desenvolupat en el camp literari i de la divulgació, aleshores «potser sí» que el mereix, perquè «treballo molt, però treballo molt per no mirar-me al mirall».

Riera va dir que no li consta que el guardó li arribi pel fet de ser una escriptora bilingüe, però va manifestar que si fos un premi «per tendir ponts» en aquest moment, no li importaria.

Riera es va descriure com una persona partidària «de no dinamitar els ponts, dels trens i no del xoc de trens». Seguint amb la qüestió, es va preguntar: «Que la literatura catalana, en eusquera o en gallec hauria de ser més coneguda i apreciada per la gent d'arreu de l'Estat?, crec que sí», va concedir, però «no crec que puguem pensar que pel fet d'escriure en català som rebutjats».

La pregunta va ser l'avantsala d'una inesperada valoració de l'escriptora respecte a la situació política a Catalunya, i en particular del paper de l'actual president en funcions, Artur Mas. Riera va qüestionar que Mas anés de número 4 a la llista de Junts pel Sí de les darreres eleccions catalanes, el va acusar de «tapar-se per si hi havia mines», de «no donar la cara» i va assegurar que «no ho entén». Al seu parer, amb actuacions com aquesta Catalunya «està fent el ridícul». Riera s'ho ha fet venir bé per informar que no té previst escriure cap assaig sobre l'actualitat catalana, «perquè la realitat supera la ficció».

D'altra banda, va avançar que treballa en una nova novel·la que «no té res a veure» amb el que ha fet fins ara, l'argument de la qual no va voler avançar perquè al seu parer això porta malastrugança.

L'escriptora també va manifestar que, en l'àmbit de l'assaig, te ganes de «continuar des d'una altra vessant» la línia dels «escenaris de la memòria», amb una recreació de personatges com Gil de Biedma o Barral. L'editor de Grup 62, Emili Rosales, i l'editora de Carme Riera, Pilar Bertran, van participar a l'acte al costat de l'escriptora.