El cuiner català Ferran Adrià ha estat reconegut amb la condecoració de l'Ordre del Sol Naixent, atorgada per l'emperador nipó Akihito, per la seva contribució a l'acostament entre Espanya i el Japó a través de la gastronomia, segons el llistat publicat ahiri pel Govern nipó. ls seus freqüents viatges i contactes amb el Japó des de 2002 el van iniciar en la gastronomia japonesa, tant clàssica i popular com contemporània i avantguardista, que tant influeixen des d'aleshores a la seva cuina, han destacat fonts del Govern nipó. Recorden a més que Adrià, responsable del Bulli -que va obtenir cinc vegades la qualificació de millor restaurant del món-, ha entaulat amistat amb grans xefs japonesos com Hiroyoshi Ishida.

Segons la llista publicada ahir pel Govern nipó, també seran distingides amb aquesta condecoració la professora d'Història de l'Art i especialista en art japonès Elena Barlés, de la Universitat de Saragossa, i la directora del Centre d'Estudis d'Àsia Oriental de la Universitat Autònoma de Madrid, Taciana Fisac.

Durant una cerimònia al Palau Imperial de Tòquio, que se celebrarà demà dijous, l'emperador Akihito reconeixerà amb aquesta condecoració la labor de gairebé 4.000 ciutadans japonesos i de 89 estrangers, d'un total de 38 països. Entre ells hi ha l'exsecretari d'Estat dels Estats Units, Donald Rumsfeld, i l'expresident del Consell d'Europa, Herman Van Rompuy.

Una distinció històrica

L'Ordre del Sol Naixent es concedeix tant a ciutadans japonesos com estrangers que van aconseguir èxits destacats en la seva activitat professional, en l'enfortiment de les relacions internacionals del Japó o en la promoció de la cultura japonesa. Establerta el 1875 per l'emperador Meiji, l'Ordre del Sol Naixent és una insígnia amb raigs de llum solar de la sortida del sol. El disseny del sol naixent simbolitza l'energia tan poderosa com el sol naixent en paral·lel amb el concepte del sol naixent al Japó (Terra del Sol Naixent).