Les universitats Pompeu Fabra, Politècnica de València, Politècnica de Catalunya, la de Navarra i la de Sevilla són les millor valorades pels ocupadors segons l'adequació de les competències dels recentment titulats en diferents àmbits de coneixement a les necessitats de les empreses. En canvi, la Universitat de Girona lidera el «depriment» rànquing de la immobilitat.

Els resultats procedeixen d'un informe de la Fundació Everis, presentat ahir, basat en les respostes de 2.000 empreses de més de 10 treballadors que van contractar a 21.637 graduats sense experiència de 95 titulacions de 72 universitats durant els últims cinc anys (2011-2015).

Per àmbits de coneixement, la Universitat Pompeu Fabra figura al capdavant en les preferències empresarials en Administració i direcció d'empreses (ADE), Dret i Econòmiques, amb una puntuació de 8,1 sobre 10, seguida per la Pontifícia de Comillas (7,93) i la d'Alacant (7,79).

La Politècnica de València apareix la primera en Ciències i Enginyeria, amb un 7,61, per davant de Navarra (7,6) i la Politècnica de Madrid (7,56).

En el cas d'Informàtica i Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC), destaquen la Politècnica de Catalunya (7,88), Rei Juan Carlos de Madrid (7,6) i Alcalá (7,35).

En Salut i Benestar, les més benvolgudes per les empreses són la Universitat de Navarra (9'05); la Catòlica Sant Antonio de Múrcia (8,13) i la de Cadis (7,58).

I en Humanitats i altres Ciències Socials, els ocupadors prefereixen la de Sevilla (8,45), Autònoma de Barcelona (8,43) i Complutense de Madrid (7,3).

El director d'Everis, Jorge Aguirre, va comentar que precisament ADE i Enginyeria Industrial són ara com ara els «grans caladors» d'ocupació pels recentment titulats.

ADE, Economia i Dret suposen el 40,2 % de total de contractacions durant el període estudiat; i Ciències i Enginyeries, el 27,6%. Informàtica i TIC representen el 17,7% dels recentment graduats empleats. Per contra, no arriben al 10% els de Salut i Benestar ni al 5% els de Humanitats i altres Ciències Socials.

Entre altres conclusions, els ocupadors aprecien l'honestedat, el compromís ètic, la capacitat d'aprenentatge i el treball en equip dels contractats més que els coneixements tècnics.

Quant a la mobilitat dels alumnes, el 70% dels que van trobar feina ho van fer en la mateixa comunitat on van estudiar, la qual cosa Galdón ha considerat com una dada «molt depriment».

Destaca en aquest punt la UdG, amb tots els titulats empleats treballant en empreses de la seva comunitat; la segueix la de la Laguna, amb el 99%, i la de Las Palmas de Gran Canària (98%).

L'estudi va tenir en compte inicialment 7.473 empreses, de les quals el 77,2% va assegurar que no havien contractat graduats superiors durant els últims cinc anys.

Jofre substitueix Castellà

D'altra banda, el Govern va nomenar ahir Lluís Jofre com a nou secretari d'Universitats i Recerca després de la renúncia presentada per Antoni Castellà a causa de la seva nova condició de diputat.