El papa Francesc va titllar ahir "d'acte deplorable" la sostracció de documents reservats del Vaticà i va assegurar que això no l'apartarà de continuar les reformes que vol realitzar, durant el seu missatge després del rés de l'Àngelus dominical. "Vull dir primer de tot que robar aquests documents és un delicte. És una equivocació. És un acte deplorable i que no ajuda", va afegir el Papa, en referir-se a la filtració de documents econòmics del Vaticà, que s'han publicat en dos llibres, i per la qual van ser detinguts el passat cap de setmana el sacerdot espanyol Lucio Àngel Vallejo Balda i la italiana Francesca Chaouqui.

Després del rés de l'Àngelus, el Papa es va dirigir als fidels i va dir: "Sé que molts de vosaltres esteu torbats per les notícies que han circulat en aquests últims dies a propòsit de documents reservats de la Santa Seu que han estat sostrets i publicats". En les que van ser les primeres paraules del pontífex sobre aquest escàndol, va indicar que ell mateix havia "demanat fer aquest estudi" (sobre les finances vaticanes) i que tant ell com els seus col·laboradors "ja coneixien bé aquests documents ". I va assegurar que "ja s'han pres mesures, que estan donant els seus fruits". "Però vull dir-vos que aquest trist fet no em desvia del treball de reformes que estem realitzant juntament amb els meus col·laboradors i amb el suport de tots vosaltres", va afegir Jorge Bergoglio. El pontífex argentí va assenyalar que "l'Església es renova amb la pregària i amb la santedat quotidiana de cada batejat" i va demanar als fidels que resin per ell i per l'Església "sense deixar-se torbar i seguint endavant amb confiança i esperança".

Investigació oberta

L'anomenat cas "Vatileaks 2" -en referència a l'anterior cas pel qual va ser condemnat el majordom de Benet XVI, Paolo Gabriele, per robatori i divulgació de documents- va esclatar el passat 2 de novembre quan es va comunicar la detenció del sacerdot espanyol i de la relacions públiques italiana. Tots dos van ser detinguts el passat cap de setmana dins la investigació oberta després de comprovar que s'havien filtrat documents de caràcter econòmic considerats reservats per la Santa Seu i que aquests apareixerien en dos llibres que es van publicar dijous: Via Crucis, de Gianluigi Nuzzi, i Avarizia, d'Emiliano Fittipaldi.

El sacerdot espanyol, de 54 anys, va ser secretari de la ja dissolta Comissió investigadora dels organismes econòmics i administratius de la Santa Seu (COSEA), que el Papa va crear per investigar l'estat de les finances, i diversos documents produïts per aquest organisme apareixen en aquests llibres. Vallejo Balda, de moment, està en detenció preventiva a l'edifici de la Gendarmeria vaticana. Mentrestant, l'exrelacions públiques, que va ser membre del COSEA, va ser posada en llibertat i a disposició de la magistratura. Tots dos estan a l'espera que s'acabin les investigacions preliminars i es formulin els càrrecs.