La Sagrada Família va commemorar ahir el cinquè aniversari de la Dedicació de la Basílica per part del papa Benet XVI. Més de 3.000 persones es van aplegar en el que serà un dels darrers actes que presidirà el cardenal Lluís Martínez Sistach, que des de divendres actua com a administrador apostòlic de Barcelona fins que el pròxim dia de Sant Esteve sigui rellevat per Juan José Omella. En l'homilia, Sistach va destacar la visita del Papa per a la Benedicció del temple com un dels esdeveniments més importants del seu pontificat per la "projecció universal" de la basílica i de la ciutat. Sistach també va aplaudir l'avenç de les obres de la Sagrada Família i va demanar que acabin l'any 2026.

L'acte es va iniciar amb la benedicció de la sagristia de Ponent, que està gairebé enllestida. És una "autèntica joia artística", va dir Sistach en al·lusió al temple. Durant la seva homilia, Sistach va celebrar que les obres avancin sense aturador i va confessar que va demanar als arquitectes que "acabin el 2026", quan es compleix el centenari de la mort d'Antoni Gaudí. "Penso que serà possible", va dir Sistach sobre el compliment del calendari d'obres.

A l'interior es treballa en l'adequació de la planta baixa com a sagristia i també està avançada l'adequació de les cantories de la nau principal i s'ha començat a aixecar la bastida per a la construcció de la torre de la Mare de Déu. A més, es preveu que les sis torres centrals s'enllesteixin el 2023.

En la celebració hi va participar la coral de la Capella de Santa Maria de Ripoll, juntament amb més de 500 cantaires de 14 corals de la Federació catalana d'Entitats Corals (FCEC) i de 14 de cors de Pueri Cantori.

Prestigi especial

El 7 de novembre de 2010, el llavors papa Benet XVI va convertir la Sagrada Família en basílica, que des d'aquell moment és un espai sagrat dedicat exclusivament al culte.

En aquest mateix rang es troben les altres vuit basíliques de Barcelona: la Catedral, la Mercè, Santa Maria del Mar, Santa Maria del Pi, Sant Josep Oriol, Sants Just i Pastor, el Sagrat Cor del Tibidabo i la Concepció.

Una basílica és una església de significació destacada, a la qual es reconeix un prestigi especial. Només el Papa té prerrogativa per convertir una església en basílica. El nom exacte és el de "basílica menor", ja que la denominació "basílica major" es reserva només a les quatre esglésies històriques romanes: Sant Pere del Vaticà, Santa Maria Major, Sant Pau Extramurs i Sant Joan del Laterà.