Un conjunt de 21 obres entre pintures a l'oli, pastels i dibuixos de l'artista i pensador Damià Escuder (Sarrià de Ter, 1934 - Girona, 2011) passaran a formar part del futur Museu d'Art Modern i Contemporani de Girona, després que un particular, que prefereix restar en l'anonimat, hagi pactat de fer-ne donació a l'Ajuntament de Girona.

«Em sento molt satisfet i vull expressar agraïment vers la persona que generosament ha volgut fer aquesta donació a la ciutat de Girona», ha explicat Carles Puigdemont, alcalde de Girona, i ha afegit que es tracta de «peces molt boniques».

L'obra de Damià Escuder s'integrarà al Museu d'Art Modern i Contemporani de la Casa Pastors, al costat del fons Enric Marquès i del fons Santos Torroella. Aquest museu, tot just un projecte, té com a missió posar en valor i recuperar l'obra dels creadors gironins contemporanis.

La junta de govern de l'Ajuntament gironí va aprovar divendres passat acceptar una donació d'un conjunt de 21 obres «sense cap cost». Es tracta d'obres plàstiques de Damià Escuder de diferents mides executades en diferents tècniques, com ara la pintura a l'oli, el pastel i dibuixos.

Cristià i antifranquista, Damià Escuder va estudiar ciències i filosofia. L'escriptor Manuel Costa-Pau l'ha definit en un article com l'introductor de l'«underground, el moviment hippy i el culte del zen entre nosaltres».

Escuder va practicar esporàdicament la pintura i el cinema. De jove va participar als Fets de Palau de 1960, que li van valer ser detingut per primer cop. Va participar en la fundació del Front Ober Català, va patir un any i mig de presó i va ser torturat.

En una entrevista l'agost de 1995 al Diari de Girona, Damià Escuder es definia com a «líder independentista català i monjo budista francès».