L'Alzheimer podria estar provocat per fongs, segons un estudi espanyol

La investigació, feta per un equip de científics de la UAM, es va basar en mostres de 14 persones mortes afectades per aquesta malaltia

10.11.2015 | 07:10

L'Alzheimer podria estar provocat per fongs, segons un estudi liderat per investigadors de la Universitat Autònoma de Madrid (UAM). L'equip de científics del Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa, liderat per l'investigador Luis Carrasco, va trobar elements característics dels fongs, com hifes i llevats, en mostres de cervells de pacients morts que havien estat diagnosticats d'Alzheimer. La investigació es va publicar a Scientific Reports i es va realitzar amb mostres de 14 persones mortes per aquesta malaltia, segons va relatar Carrasco, catedràtic de microbiologia. «El que nosaltres hem vist és que en diferents regions del cervell de morts amb Alzheimer s'hi observen fongs, en tots els casos analitzats, mentre que a les mostres de persones control que no han mort per Alzheimer no apareixen aquests fongs», va assenyalar el científic.

Diferents espècies
Els investigadors van localitzar restes de fongs a través d'immunofluorescència, una tècnica que utilitza un anticòs que unit químicament a una substància fluorescent marca o assenyala -en aquest cas- les proteïnes fúngiques, segons va explicar el científic de la UAM. «Tot apunta que en les mostres de cervell de persones mortes per Alzheimer apareixen un gran nombre d'espècies, entre 10 i 15, i que aquestes no estan repartides en el cervell de manera homogènia: mirant diferents regions del cervell veiem diferents espècies de fongs», va afegir. Això podria explicar les variacions que hi ha pel que fa a la gravetat i evolució dels símptomes de la malaltia.
Al cervell hi poden arribar tot tipus d'infeccions, va recordar Carrasco, que va afegir que una vegada al torrent sanguini es poden disseminar a òrgans i al cervell. «Això no vol dir que les persones que tenen micosis en mucoses o a la pell hagin de tenir Alzheimer, ja que la immunitat innata és la primera barrera per impedir que aquestes infeccions passin a la resta del cos» va explicar l'investigador. En aquest sentit, Carrasco va puntualitzar que cal seguir investigant per esbrinar si és la causa i, sobretot, si és l'única.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema