Científics del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) han desenvolupat la primera biòpsia líquida del líquid cefaloraquidi (LCR), que ha demostrat ser eficient per fer un diagnòstic precoç, pronosticar, dissenyar el pla terapèutic i monitorar els tumors cerebrals. La nova tècnica, recollida en un estudi publicat ahir per la revista Nature Communications, analitza l'ADN circulant en l'LCR i permet conèixer les característiques del tumor cerebral per punció lumbar i sense realitzar una biòpsia al cervell.

La investigació l'ha dut a terme el grup d'investigació d'Expressió Gènica i Càncer del VHIO, liderat per Joan Seoane, i ha demostrat que les concentracions d'ADN tumoral circulant dels tumors del sistema nerviós central són molt baixes al plasma, però molt elevades a l'LCR. Seoane va destacar que efectuar una biòpsia líquida a l'LCR, que s'obté per punció lumbar, és una tècnica molt menys agressiva que les usades fins ara per extreure mostres de teixit cerebral, que són més invasives i suposen més risc.

Aquest estudi s'ha dut a terme en part per una beca que l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) va atorgar a Seoane i que ha permès realitzar tots els estudis fins a demostrar la viabilitat d'aquesta idea, que, segons l'especialista, «canviarà sens dubte el curs de l'estudi del càncer i la metàstasi cerebrals». A més, segons el metge, han vist que aquest ADN tumoral circulant també pot facilitar i complementar el diagnòstic de la carcinomatosis leptomeníngea. Fins ara, l'extracció de teixit de tumor cerebral per al seu anàlisi es feia amb una biòpsia per punció o cirurgia, fet que suposa un risc per al pacient i la possibilitat de no accedir a una part representativa del tumor.

En un any de treball «hem buscat la manera de poder aplicar la biòpsia líquida al càncer cerebral i a la metàstasi cerebrals precisament per les seves dificultats d'accés», va explicar Seoane, que també és professor associat de la UAB. La biòpsia líquida en plasma és molt útil en casos de càncer de còlon metastàtic, càncer de mama i de pulmó però, no obstant això, no té tant èxit en els tumors cerebrals, per múltiples causes.

«La nostra principal limitació era que els nivells d'ADN tumoral circulant dels tumors cerebrals són molt baixos al plasma. Però hipotetitzem que ja que el cervell disposa del seu propi circuit tancat de fluid circulant -el líquid cefaloraquidi- que banya l'encèfal i la medul·la espinal, i que està en contacte directe amb les cèl·lules tumorals, podria ser que l'LCR fos una bona font d'ADN tumoral», va indicar Seoane.

Segons el director del VHIO i cap de Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Vall d'Hebron, Josep Tabernero, que ha fet moltes aportacions a l'innovador camp de la biòpsia líquida, «aquesta nova aproximació a la biòpsia líquida en LCR pot ajudar a plantejar, en algunes ocasions, un nou tractament experimental, però més específic i potencialment més adequat, cosa que a més podria millorar les respostes clíniques a fàrmacs dirigits».