Els experts de la missió Rosetta no perden l'esperança que torni a donar senyals de vida el mòdul Philae, del qual avui es compleix el primer aniversari del seu accidentat aterratge sobre el cometa 67P / Churyumov-Gerasimenko. «La sonda (Rosetta, de la qual va partir el mòdul) es troba novament a una distància que permet el contacte.

Esperem que el nostre mòdul encara es trobi bé i es pugui comunicar», assenyala Stefan Ulmec, científic del Centre Aeroespacial Alemany (DLR) en un comunicat difós ahir. Només si la comunicació entre el mòdul i la sonda és l'òptim, si Philae -que roman en silenci des del passat 9 de juliol- rep l'energia suficient i la maquinària no està danyada serà possible establir un nou contacte amb la Terra.

El 12 de novembre de l'any passat, Philae se situava després de deu anys de viatge i 6.400 milions de quilòmetres recorreguts a bord de Rosetta sobre el cometa 67P / Churyumov-Gerasimenko, després de dos intents fallits i rebotant «en un lloc tan escarpat que mai ens hauríem atrevit a aterrar allà», diu Stephan Ulamec, del DLR i cap del projecte.

«Vam rebre el senyal que Philae estava en contacte amb el cometa, però semblava continuar girant. I això no era possible si hagués quedat dret», recorda l'enginyer del DLR Koen Geurts, responsable tècnic del mòdul els moments de dubte posteriors a l'instant d'eufòria pel primer aterratge.

Gairebé vint anys després de la primera idea per a una missió d'aquestes característiques, es feia realitat el primer aterratge en la història d'un mòdul sobre un cometa. Les imatges van permetre constatar que Philae es trobava en una zona rocosa i més fosca del previst, però també que es trobava bé, havia sortit il·lesa de la seva espectacular aterratge i es trobava llista per treballar. La càrrega de la primera bateria del mòdul va permetre que deu instruments poguessin realitzar mesuraments i enviar les dades a la Terra fins que unes 60 hores després va entrar en hibernació.