La construcció de l'antic convent de Sant Domènec de Girona, del segle XIII, actual Facultat de Lletres de la UdG, va seguir la tipologia arquitectònica dels primers col·legis universitaris europeus, segons ha explicat l'estudiós Jaume de Puig, un dels ponents del V Congrés d'Història de Girona, que avui iniciarà les sessions acadèmiques sobre el tema Monestirs i convents a Girona.

Jaume de Puig llegirà avui a la tarda la cinquena de les onze ponències d'un congrés organitzat per l'Institut d'Estudis Gironins que té una seixantena d'inscrits, amb l'incentiu que la celebració de la primera jornada es fa al Monestir de Sant Daniel, del qual es commemora el mil·lenari.

L'inquisidor major era gironí

De Puig ha titulat Els predicadors i la Inquisició una ponència que no pot evitar de referir-se a Nicolau Eimeric, el gironí del segle XIV que ostenta el dubtós mèrit d'haver redactat al manual dels inquisidors. Eimeric va ser inquisidor general de la Corona d'Aragó.

Però De Puig farà, a més a més, una reveladora referència al fet que «la planta de l'antic convent dels dominicans gironins és molt semblant a les plantes dels primers col·legis d'Oxford i Cambridge (Gran Bretanya) i Bolonya (Itàlia)».

Segons l'estudiós, que és membre de l'Institut d'Estudis Catalans, els dominics van contruir els seus convents seguint la planta arquitectònica de les antigues primeres escoles universitàries europees i, com aquelles, el convet de Girona respon també a aquell tipus de planta i té una església i dos claustres, o almenys un claustre i un pati, a l'entorn dels quals els interns fan vida.

L'antic convent de Sant Domènec, un dels únics que ha sobreviscut més o menys sencer entre tots els que hi havia a Girona, va ser transformat per acollir la seu del govern militar i més tard la facultat universitària, però encara conserva l'estructura original. En aquest sentit, De Puit apunta que valdria la pena aprofundir en l'estructura de la seva estructura i origen.

L'Institut d'Estudis Gironins i l'Ajuntament de Girona coorganitzen el V Congrés d'Història de Girona en ocasió de la commemoració del mil·lenari de la fundació del monestir de Sant Daniel.

Dedicat a l'estudi dels convents i monestirs de Girona des de l'inici del monaquisme fins als temps moderns, el congrés farà públics els resultats de les recerques més recents i donarà a conèixer aspectes innovadors que impliquen la revisió d'alguns dels episodis.

La conferència de presentació del congrés, Introducció del monaquisme a Girona, la pronunciarà Anna Gironella aquest matí al monestir de Sant Daniel.

La segona jornada es celebrarà a la Masia de la Torre, situada a tocar de la Torre Gironella de Girona, la seu de l'Institut d'Estudis Gironins.