La història dels tres gironins que l'any 1967, amb nocturnitat i entorn d'un cremat, van decidir fundar els premis literaris Prudenci Bertrana en resposta a la decisió de l'Ajuntament de Girona de crear els premis Inmortal Gerona, íntegrament en castellà, ha estat mil vegades explicada, però mai com ho va fer ahir un dels protagonistes, Joaquim Jubert. Parafrasejant l'escriptor Saint-Exupéry, Jubert va dir que quan un home mira un piló de pedres i somia una catedral, aquesta ja s'ha començat a construir.

I això és el que va passar aquella nit de lluita clandestina antifranquista en què Ricard Masó va arribar a la casa de Joaquim Jubert, on també hi havia Paco Pluma, i va instar els presents a fer alguna cosa en defensa de la cultura catalana, per contrarestar la creació del premi Inmortal Gerona.

Aquell piló de pedres és avui una catedral de literatura que ha lliurat 48 edicions d'un premi de novel·la que es convoca al costat d'altres premis de poesia, assaig, literatura juvenil i lletra de cançó, en la cita anual dels Premis Literaris de Girona.

Jubert va participar ahir al costat de Paco Pluma en un acte d'homenatge als tres fundadors dels premis Bertrana. Celebrat a l'Auditori Viader de la Casa de Cultura de Girona, l'acte no va poder comptar amb la presència de Ricard Masó, desaparegut el passat més d'abril, el qui més vívament dels tres es va implicar en la gestió dels primers anys dels premis Bertrana.

Joan Domènech, president de la Fundació Bertrana, va lamentar l'absència de Masó i va recordar les dificultats d'aquells anys, quan va caldre recórrer a la subscripció popular per poder posar en marxa una iniciativa que no tenia de cap manera el suport institucional.

Els homenatjats van rebre una placa amb el seu nom imprès alcostat d'un dibuix del rostre de Prudenci Bertrana, en reconeixement a l'aportació a la cultura.

La distinció de Masó la va rebre la vídua, Carme Carbó, de mans d'Esteve Vilanova; Joan Pluma va lliurar la peça a Paco Pluma (fill i pare), mentre que el propi Domènech la va entregar a Jubert.

L'acte va incloure una conferència d'Inés Padrosa, bibliotecària del Castell de Peralada, que va parlar sobre El llegat de Ramon Muntaner, a propòsit del 750è aniversari del naixement del cronista fill de Peralada.