Aquí, i en els temps que corren, segurament hauria de començar demanant disculpes per escriure sobre educació, més concretament sobre un llibre, Educació, resistència i esperança, i el seu autor, Miquel Soler Roca. Per tal de no fer el pecat tan gros parlaré de la persona, ja que qui estigui interessat en el llibre es presentarà el proper dilluns, 16 de novembre, a l'Ateneu eugenienc.

El seu llibre Educación y Vida Rural en América Latina, publicat a l'Uruguai el 1996, pot explicar molt bé el que diem. El mestre Miguel Soler Roca, referent en la història del magisteri rural uruguaià, tanca la seva carrera a la UNESCO com a director de la Divisió d'Alfabetització, Educació d'Adults i Desenvolupament Rural i com a subdirector general adjunt del Sector Educació. I cap al 1982 torna a Catalunya jubilat, doncs aquí havia mort el Dictador i s'iniciava una etapa de recuperació de les llibertats perdudes mentre que la dictadura uruguaiana d'aquell temps li havia anul·lat el passaport declarant-lo persona non grata fent problemàtic el seu retorn. És molt ben acollit per l'Associació de Mestres Rosa Sensat i comença la seva relació amb entitats i experiències diverses de l'àmbit educatiu, social i solidari deixant sempre una memòria de generositat, magisteri i valors humans. Algunes experiències de les terres gironines reben el seu alè: des de l'Escola d'Adults de Salt o l'Escola Samba Kubally de Santa Coloma de Farners a la UPA, Universitat Popular Alternativa, gironina o el moviment de solidaritat amb l'alfabetització del poble de Nicaragua que desembocaria en la Casa de Nicaragua i l'actual AEPCFA, Associació d'Educació Popular Carlos Fonseca Amador. I pel mig circulars, escrits i pronunciaments, especialment sobre temes educatius i relatius a les persones que treballen a l'ensenyament i l'educació. 34 per cent a Catalunya i una mica més a l'Uruguai: Podríem dir que Miquel Soler Roca comparteix dues pàtries si no fos per la creença seva, ben arrelada, en la unitat de l'espècie humana necessàriament conciliable amb la seva diversitat al marge de fronteres i altres divisions establertes pels poders fàctics.

Al 2005 triomfa el Front Ampli a l'Uruguai i el nou ministre d'Educació el convida a formar part de l'equip preparatori d'una nova Llei d'Educació: en Miquel, amb 78 anys torna a l'Uruguai. Un any després, la Universitat de Montevideo li atorga el títol de doctor honoris causa en reconeixement per la seva llarga i incansable trajectòria nacional i internacional a favor de l'educació. En el seu discurs ens recorda que: "A quienes hoy están estudiando me permito decirles: no se conformen con aprobar sus personales exámenes ni con conquistar sus codiciados y merecidos títulos. No ahoguen sus dudas en cualquiera de las formas del éxito; movilícense en busca de respuestas, piensen en cómo poner los saberes adquiridos a disposición de un país que los necesita, desesperadamente, para brindar sus frutos a esa tercera parte de nuestra población a la que hemos dejado a mitad de camino. No se culpabilicen; pero eviten caer en las tentaciones de una sociedad planetaria que nos necesita enajenados, competitivos, egoístas, buenos consumidores y, sobre todo, distraídos". Lògicament parla a l'Uruguai però el que diu s'entén arreu del món i molt especialment a les terres catalanes...

Una de les seves ressenyes biogràfiques ens diu que "No ha estat afiliat a cap partit polític ni practica cap religió. Es considera a si mateix un treballador independent d'esquerres. Entre alguns anti que cultiva, destaquen l'antifeixisme i l'antimilitarisme, no com aficions sinó com a manera de ser". Jo afegiria la gran humanitat d'aquest mestre catalanouruguaià universal traduïda en insòlites dosis d'humilitat, de coherència i d'afabilitat.

Anunciava al principi que parlaria d'educació i he acabat presentant un mestre gairebé desconegut entre nosaltres. Un mestre que ha cregut, ha explicat i ha viscut l'educació com una eina de transmissió de valors i desocultació de la realitat cercant un món més just, solidari i en pau. La lletra petita del seu pensament pedagògic es pot trobar en el llibre que presentem citat al principi. Un luxe de lectura...