Girona va ser aquest cap de setmana la capital catalana de la Viquipèdia catalana. La recentment inaugurada Biblioteca Carles Rahola va acollir la vuitena edició de la conferència anual de la comunitat viquipedista catalana, que va tenir lloc per presentar els grans reptes de la comunitat, així com aprofundir en diferents aspectes i debatre qüestions editorials. Una trobada de reflexió i d'acció per una comunitat que viu un moment crucial; té l'objectiu d'assolir els 500.000 articles abans d'acabar l'any, un repte complicat tenint en compte que en l'actualitat disposa de 482.000 ressenyes. En aquest sentit, la comunitat va fer durant el cap de setmana una crida a institucions i entitats per convertir el català entre una de les edicions lingüístiques més grans del món.

La trobada es va dividir en diferents xerrades i projectes que buscaven enriquir els viquipedistes i editors novells, així com oferir tallers d'edició i aportar llum en qüestions relacionades amb els drets d'autor.

El cap de setmana viquipedista va començar dissabte amb Carles Paredes, secretari de l'Amical Wikimedia, entitat que promou la Viquipèdia, va explicar els editors diferents detalls de la Wikidata. Aquest projecte, estretament lligat a la Wikipedia, se centra en la creació d'una base de dades que unifica la informació de totes les edicions de la Wikipedia.

El catedràtic de la Universitat de Girona Miquel Duran es va centrar en la relació que existeix entre la Viquipèdia i el món científic i educatiu. En aquest context, el catedràtic va criticar que sembla que ciència i Viquipèdia "estiguin barallats" i va reivindicar que no és suficient fer recerca científica, sinó que el que cal és "és comunicar".

Tot i el seu discurs crític, Duran va admetre que la Viquipèdia ha millorat la seva reputació a les universitats en els últims anys.

El cap de projectes de l'Amical Wikimedia, Àlex Hinojo, i la Usuària Barcelona es van centrar en la Fundació Wikimedia i el seu moviment. Segons els ponents, al llarg de l'any passat es van crear 4,5 milions d'articles, així com que el 70% dels continguts de les viquipèdies no són de la seva edició en anglès.

L'advocat Josep Matas va oferir detalls als participants sobre temes legals relacionats amb els drets d'autor i el coneixement obert.

La primera jornada també va tenir lloc pels tallers. Un es va centrar en l'edició bàsica de la Viquipèdia. Un dels altres tallers va ser sobre la Viquimarató Girona, centrat a oferir eines que millorin els articles de l'enciclopèdia sobre la ciutat.

La jornada d'ahir, segona i última de la trobada, va centrar-se en el debat. La primera, en canvi, es va dedicar a la formació. Les qüestions, els interrogants i les reflexions es van posar damunt la taula ahir, quan es va debatre sobre temes diversos, com s'han de combatre els articles corporatius, si és lícit editar sobre companys o si existeixen, i quins són, els límits de l'edició.

Reconeixement viquipedista

Tot i l'interessant debat, la jornada de clausura va tenir una gran protagonista, Marisa Lobato, que va ser reconeguda per la seva labor a la Viquipèdia, especialment en el Viquiprojecte Unió Europea. Lobato, especialitzada en països europeus i societats, va rebre el reconeixement dels seus companys viquipedistes després d'haver fet 100.000 aportacions a la Wikipedia, en les seves versions en català i en castellà.