Les simulacions anatòmiques o els robots del Complex Multifuncional Avançat de Simulació i Innovació Tecnològica (CMAT) de Granada, uns dels centres d'entrenament més importants del món, s'han aliat amb 22.000 sanitaris que milloren sense risc la seva capacitat de salvar vides. Els professionals sanitaris tenen a les seves mans la vida de pacients, una destinació que depèn del bon fer i la rapidesa en la presa de decisions que entrenen al CMAT.

En l'actualitat, aquesta institució és un dels centres de simulació més importants del món i un referent en la formació de competències tècniques sanitàries. En les seves instal·lacions de 6.000 metres s'hi recreen situacions reals perquè els professionals sanitaris entrenin la seva capacitat d'actuar. Ofereix, amb un altíssim nivell de realisme, escenaris diferenciats que simulen un entorn urbà, el quiròfan d'un hospital, consultes d'un centre de salut o una zona de vigilància intensiva.

Els més de 22.000 alumnes que s'han matriculat en prop de 1.400 cursos de diferents especialitats mèdiques poden operar un porc per a un trasplantament, sentir com un robot tus quan se sotmet a una laringoscòpia o entrenar microcirurgies cerebrals, una pràctica sense risc per a la vida per guanyar la batalla en casos reals. El director del centre, Gonzalo Olivares, va detallar a Efe que les tecnologies i la metodologia innovadora del CMAT atreuen alumnes de quaranta països, que n'aprofiten les instal·lacions.

Un exèrcit de robots i maniquís que accionen i reaccionen com si fossin éssers humans permet a metges i cirurgians experimentar, renovar els seus coneixements i entrenar-se amb el màxim realisme possible. Amb nova tecnologia, els alumnes se sotmeten a simulacions que comproven les seves reaccions davant l'al·lèrgia del pacient a un medicament, una pujada de tensió, la fractura d'una vena o qualsevol altra complicació que pugui sorgir en un quiròfan real, però sense víctimes.

Maniquís que es queixen

El realisme és tal que proven amb maniquís amb la textura d'un cos punxades per extreure sang o col·locar una via, uns maniquís que es queixen i protesten, però als quals no els surten blaus.

"Per la seva metodologia eminentment pràctica i per la qualitat dels docents, aquests cursos ajuden a afrontar el dia a dia i a actualitzar coneixements, quelcom fonamental en el camp de la medicina", explica un dels alumnes i coordinador de Trasplantaments de l'Hospital Virgen del Rocío, Luis Martín.

Els models realistes de cares, braços o torsos se sumen als robots per practicar avenços en la reanimació o els models per simular operacions cardíaques, que reaccionen i inclús es moren si el professional no reacciona de manera adequada a les seves lesions.

Mitjançant un programari específic d'imatge sintètica i sensació tàctil, la simulació virtual recrea entorns anatòmics reals en què l'alumne pot entrenar-se en el maneig de l'eina exploratòria, en el coneixement anatòmic de zones concretes i en el diagnòstic i tractament de múltiples lesions.

El Complex Multifuncional Avançat de Simulació i Innovació Tecnològica (CMAT) disposa, a més, d'un carrer per a simulacres i actuacions d'emergència que permet entrenar des de l'evacuació i assistència d'un edifici en flames a un accident de trànsit, una zona per posar l'alumne en situacions límit.

I així, amb màquines i models, amb porcs, rates i maniquís, els metges "juguen" a salvar vides per garantir la seva eficiència en la vida real.