Investigadors del grup Scene Understanding and Artificial Intelligence Lab (SUNAI) de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) han creat un sistema informàtic que detecta les emocions humanes a través de l'expressió facial. El treball s'ha publicat aquest mes de novembre en la revista científica Pattern Recognition Letters, segons va informar ahir la UOC en un comunicat.

Els autors de l'estudi són David Masip, director del grup d'investigació SUNAI i coordinador del programa de doctorat Tecnologia de la Informació i de Xarxes de la UOC, Àgata Lapedriza, investigadora d'aquesta universitat i del MIT de Boston (Estats Units), i David Sánchez-Mendoza, estudiant de doctorat de la universitat catalana a distància.

El treball s'ha fet a partir d'un algoritme creat pels investigadors que detecta els punts clau del moviment de la cara que estan directament relacionats amb els moviments musculars de les expressions facials. Una vegada detectats, s'han classificat en les set expressions facials bàsiques: felicitat, sorpresa, tristesa, por, disgust, enuig i indiferència que, segons els psicòlegs, comparteixen les diferents cultures del món.

Una de les aportacions d'aquest estudi és la combinació de l'anàlisi de l'aparença, com la textura o les arrugues, amb l'estructura facial (moviment i distància entre punts facials bàsics, entre d'altres).