L'actor nord-americà Charlie Sheen va confirmar ahir que des de fa quatre anys és portador del virus de la sida i que ha rebut nombrosos xantatges per part de persones que l'amenaçaven de fer pública la informació si no els pagava determinades quantitats de diners. En una entrevista amb la cadena NBC, Sheen va dir que les molèsties van començar amb un fort mal de cap i una «embogidora» migranya. «Vaig pensar que era un tumor cerebral i que moriria», va afegir.

«Sóc aquí per admetre que sóc VIH positiu», va afirmar Sheen en l'entrevista amb el programa Today de la cadena de televisió, un dia després que diversos mitjans de comunicació anticipessin aquesta possibilitat. «Són tres dures lletres difícils d'absorbir», va afegir referint-se a les sigles del virus d'immunodeficiència humana. Sheen s'ha sotmès en els últims anys a diversos tractaments que farien que la presència del virus a la seva sang sigui avui dia mínima.

Preguntat sobre com es va poder contagiar, Sheen va respondre que no ho sap del cert i ha assenyalat que és «impossible» que hagi transmès el virus a persones amb què ha tingut contacte. Tot i això, sí va reconèixer haver tingut relacions sexuals amb dues persones sense preservatiu, però va afegir que estan sota la cura del seu metge, i que, en aquestes ocasions, els va anticipar que era portador del virus.

L'intèrpret, de 50 anys, va dir que havia decidit fer pública la seva condició per aturar «aquesta sèrie d'atacs, de mentides i nocives històries» que s'han publicat sobre la possibilitat que hagués «amenaçat la salut d'altres persones». Creu que van ser «persones pròximes» del seu cercle les que van filtrar que estava infectat amb el virus de la sida. «Algunes persones en què vaig confiar, del meu cercle, em van trair», va afegir.

També va assenyalar que una altra possibilitat és que una prostituta, amb la qual va tenir relacions en el seu domicili, hagués pres fotos dels medicaments que estava prenent, en una data no precisada. Sheen considera que d'aquí va poder sortir part de la informació que va servir per a les persones que l'estaven extorquint. L'actor va dir que després de reconèixer públicament la seva condició deixarà de pagar aquests diners. «Crec que quedo lliure d'aquesta presó», va insistir.

Sheen, fill de l'actor Martin Sheen i una de les principals figures de la televisió nord-americana dels últims anys gràcies al seu paper a la telesèrie Dos hombres y medio -de la qual va sortir el 2011-, ha aparegut freqüentment en els mitjans de comunicació per la seva vida desordenada i l'abús de l'alcohol i de les drogues.

Rock Hudson va ser el primer

L'anunci de Charlie Sheen s'uneix al de molts famosos que en reconèixer públicament la malaltia van contribuir a acabar amb el tabú que l'envoltava. Ja fa 30 anys, Rock Hudson es va convertir en el primer símbol de lluita contra aquest mal. Era 1985 i la Síndrome d'Immunodeficiència Adquirida començava a ser un problema d'abast mundial per la seva alta taxa de contagi i de mortalitat, a causa de la manca de medicaments eficaços, però a causa del seu origen incert el silenci s'imposava en la societat.

El primer a trencar aquest tabú va ser Rock Hudson, que al juliol d'aquell any va reconèixer públicament que un any abans havia estat diagnosticat com a portador del virus i que havia arribat a desenvolupar la malaltia. L'anunci va ser una bomba mediàtica ja que el reconeixement de Hudson era alhora la confirmació mai confessada que l'actor era homosexual.

En aquell moment es considera que el virus només es podia transmetre per mantenir relacions homosexuals o via intravenosa en utilitzar xeringues per administrar drogues, encara que després es va saber que les formes de contagi eren molt més àmplies. En qualsevol cas, l'anunci de Hudson, que moriria tot just uns mesos després de fer-se pública la seva malaltia, el 2 d'octubre de 1985- i les seves últimes imatges, en què apareixia demacrat- van fer més per la conscienciació pública que qualsevol iniciativa instituacional.

Va ser un moment d'inflexió a partir del qual la gent va començar a adonar-se de l'enorme perill de contagi d'un virus que fins llavors es creia limitat a poblacions marginals. Després de l'anunci d'Hudson i la seva mort, els casos entre famosos es van multiplicar al mateix ritme que entre la població anònima. El fotògraf Robert Mapplethorpe va morir el 1989 a conseqüència de complicacions de salut derivades de la sida i un any després una revista sensacionalista nord-americana va anunciar que Anthony Perkins, el mític protagonista de Psicosi patia la malaltia, que li va causar la mort el 1992.

Un any abans, el 1991, es va conèixer que el jugador de bàsquet de la?NBA, Earvin «Magic» Johnson i Freddie Mercury, líder de Queen, també van admetre haver estat contagiats amb el?VIH. Mentre Johnson va aconseguir tractar-se amb retrovirals i no desenvolupar la malaltia, Mercury va morir el 24 de novembre d'aquell mateix any, un dia després d'anunciar que patia la malaltia.