L'expert de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) Philippe Verger va dir ahir que no és comparable el risc de patir càncer pel consum de carn processada amb el que té fumar tabac, després del polèmic informe de la seva organització sobre la carn. L'especialista francès en innocuïtat alimentària va explicar a Roma, en un seminari a l'Organització de l'ONU per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO), que en aquest estudi la carn processada i el tabac comparteixen la mateixa categoria -tots dos estan en el grup 1 dels cancerígens- per una qüestió de «causalitat».

«Això no vol dir que hi hagi el mateix risc de consum, sinó que tenen la mateixa categoria i causalitat per al càncer, però no hi ha comparació en termes de risc entre el consum de carn processada i el de tabac», va detallar. Alhora, va considerar que la classificació de la carn vermella està basada en «evidències limitades» i s'han de tenir en compte altres factors que augmenten la possibilitat de patir càncer. Verger va insistir que els resultats es van obtenir a partir d'estudis epidemiològics que van ser realitzats mitjançant qüestionaris sobre els hàbits alimentaris i que no estan dissenyats per avaluar riscos.

L'informe difós l'octubre passat per l'Agència Internacional d'Investigació sobre el Càncer es va centrar en la carn vermella i la processada davant la diversitat d'estudis epidemiològics que suggerien que els petits augments en el risc de càncer podien estar associats amb el seu consum. L'expert va sostenir que l'augment del risc de càncer colorectal és molt més gran en el cas del consum de carn processada que en el de la carn vermella (entre un 5 i un 10%).