Els humans acabaran trepitjant Mart, assegura el director de la divisió de ciències planetàries de la NASA, James Green, que explica que la intenció és primer arribar a una de les seves llunes a partir del 2030 i del 2040 a la superfície: «Ens hi podem veure, és a tocar».

Aquest físic assenyala que fa unes setmanes es va celebrar un gran taller amb participació de científics i enginyers per determinar a quins llocs de Mart podrien anar humans, és el que s'ha definit com a «zona d'exploració». Aquesta zona té cent quilòmetres de diàmetre, i s'ha vist que la tripulació pot arribar a Mart per un punt, però establir-se en un altre i fer ciència en diversos, a més de tenir un vehicle que transporti els científics per treure'n mostres.

Els investigadors van localitzar més de 50 possibles punts per poder fer tot això. En els propers anys cal intentar reduir aquest nombre i seleccionar els deu millors llocs i «concentrar-se» en ells, segons Green, que va impartir dimarts una conferència sobre Plutó, organitzada pel Planetari de Madrid i l'Obra Social La Caixa.

La intenció, continua, és fer diversos sobrevols al planeta en la dècada del 2030 i aterrar també en una de les seves llunes, i a partir del 2040 «ens agradaria que una tripulació toqués terra». Segons la seva opinió, la tecnologia ja existeix, però encara cal desenvolupar algunes coses i provar-les.

En aquest sentit, Green recorda que per establir una base a Mart caldria transportar grans quantitats de material (fins a 40 tones), de manera que per fer això cal implementar motors específics i potser fer diverses descàrregues.

Green va ser consultor de la pel·lícula Marte (Ridley Scott) i apunta: «l'hàbitat, el vehicle és el que estem desenvolupant ara». Aquest expert assegura que s'ho va passar molt bé treballant per a l'equip de rodatge, però ha de ser la pel·lícula adequada, i aquesta ho és, remarca, perquè és «el més semblant a fets científics, encara que continuï sent ciència-ficció».

«És com amb Juli Verne i la seva Vint mil llegües de viatge submarí, on ens va ensenyar un món apassionant dels oceans quan encara els humans no hi podien anar. Aquesta pel·lícula és una mica el mateix, és el que està en girar la cantonada, és una cosa en què ja ens podem veure» va afegir l'expert de la?NASA.