Cada any, per aquestes dates, a l'ermita de Santa Caterina de Torroella de Montgrí, una munió d'habitants de les rodalies hi fa cap. És un Aplec que acull molta gent. Al redós de la capella hom pot veure focs encesos per coure la minestra que cada grup o família porta de casa seva, la campana de l'ermita no para de tocar. A l'ofici solemne als devots hi acudeixen amb respecte i pietat, després de l'Eucaristia, sonen les sardanes a l'entorn de la capella i a dinar. De nou les sardanes que interpretarà la cobla Foment del Montgrí.

Alguns van a veure en Manelet, que és el nom amb què es coneix la imatge del Nen Jesús que hi ha dins una urna instal·lada al primer pis de l'ermita. El Manelet, que hom considera procedent d'un antic exvot, està estirat, recull les monedes i els desitjos que els fidels dipositen a la seva mà i els introdueix dins l'urna de vidre. Es tracta d'un curiós mecanisme recaptador de la voluntat popular que serveix, al mateix temps, per finançar les despeses de l'ermita i per fer les delícies dels més petits, que cada vegada que posen una moneda reben un caramel.

APLEC INTERNACIONAL

Adifolk, l'entitat organitzadora de l'Aplec Internacional, treballa en un canvi de model del format que ha existit fins ara. De tal manera, Perpinyà en serà la 29a i, previsiblement, última edició amb aquest esquema. La seva celebració es preveu per al cap de setmana del dissabte, 30 de juliol i diumenge, 31 de juliol de 2016.

La proposta de canvi de model busca aplicar-se el 2017 i pretén provocar més impacte i amb entitat pròpia. La sensació és que aquest format està gairebé esgotat. Ara la voluntat és crear un altre tipus de festival, que no perdi l'arrel amateur, però emmarcat en un esdeveniment de representació del país. La intenció per tant és, segons el seu president, en Joan Gómez, que «la política i l'acció de promoció de Catalunya obri les portes a Adifolk, i no a la inversa, en què fins ara Adifolk es revestia de Catalunya» sense comptar amb un projecte de representació a l'exterior sòlid.

Per a aquest any que ve, la Fidelíssima Vila pren el relleu a Torí i fa que la Catalunya Nord torni a ser protagonista d'aquesta festa de la cultura popular i tradicional catalana.

L'Aplec Internacional es va iniciar a Amsterdam el 1988 amb l'objectiu de donar a conèixer arreu d'Europa la cultura popular catalana. El 2012 va adoptar el títoldefinitiu d'Aplec Internacional, ja que acull altres manifestacions a més de sardanes.

Des d'aquell llunyà1988 s'ha celebrat a diferents capitals europees, no obstant, malgrat enviar-hi una gran representació de la cultura popular catalana, ens sembla que no està ben enfocada aquesta ambaixada, puix en la majoria de ciutats, els caps de setmana la gent marxa d'elles. Sí, es cert que té un reconeixement de cada localitat, amb recepcions a l'ajuntament. La veritat, ens dóna la impressió que és més una excursió de la nostra gent que no pas de promoció i manifestació de la nostra cultura i folklore a l'estranger. Esperem que el nou model sigui més adient.

COLLA MONTGRÍ 2000. CAMPIONA DE CATALUNYA JUVENIL

Seguint parlant de Torroella, per comentar que diumenge passat a Valls, tingué lloc la gran final del campionat de colles sardanistes de Catalunya i la Colla Montgrí, 2000 fou la guanyadora absoluta del campionat de Catalunya en la categoria juvenil.

premis banyoles-ceret

El proper diumenge, dia 22 , tindrà lloc a Ceret (Vallespir) la final i el lliurament dels premis del les cinc sardanes finalistes dels Premis Ceret-Banyoles 2015 , que són:

Ariadna, La Puntaire i El Ttrobadior, Núria, La Torre de les Hores, Cops Amagats.

Els actes de diumenge començaran a les 11 amb una audició de sardanes per la Cobla Mil·lenària. A 2/4 de 1 a l'Ajuntament de Ceret, signatura del conveni entre Ajuntaments i Foments de Banyoles i Ceret per renovar el conveni de col·laboració a fi de convocar els Premis aquest 2015 des de Ceret el proper any 2016 des de Banyoles.

A les 5 de la tarda, a la Sala la Unió de Ceret, hi haurà un concert amb la cobla Mil·lenària amb la estrena de les cinc sardanes finalistes i votació del premi Popular entre el públic assistent. Actuació de l'Esbart Fontcoberta del Foment de Banyoles i lectura del veredicte del Jurat i adjudicació dels 5 Premis.

diada de santa cecília, a olot

Santa Cecília, uns diuen que era de Roma, altres que morí a Sicília i el nostre Joan Amades ens la fa viure a Barcelona, filla i dama del castell de Marganell, on actualment hi ha capella de Santa Cecília a Montserrat, morí màrtir, en temps de l'emperador Marc Aureli, a finals del segle II, és la patrona dels músics perquè, expliquen que mentre s'estava morint, cantà a Déu.

Olot ho commemora amb una gran Trobada de músics, aquest any s'esdevé la 27è, es farà el proper dissabte dia 21 a 1/4 de 9 del vespre a la Sala Torin i com cada any es preveu la participació d'uns 30 instrumentistes, que interpretaran: La miren... i fa sol, de M.S. Puigferrer, Aigua xelida de R. Viladesau, Loli, d'E. Gratacós i En Manel i la Teia de Josep Saderra, segons el programa previst.