Si l'esperat èxit de taquilla d'una pel·lícula és argument suficient per a les sales de cinema per programar nombroses funcions, en el cas d'Ocho apellidos catalanes, que s'estrena avui, s'hi suma el fet que la major part del rodatge es va fer a Llagostera, Monells, Vullpellac i també a la ciutat de Girona. Un segon argument que explica les 77 funcions que les sales de les diferents localitats de les comarques gironines oferiran avui de la comèdia de Dani Rovira i Clara Lago, i que es convertiran en més de vuitanta funcions el dissabte, sumant les sessions golfes.

Berto Romero i Rosa Maria Sardà són les incorporacions més destacades en un repartiment en el qual repeteixen els mateixos actors de la primera part de la pel·lícula. Al film Ocho apellidos catalanes, l'amor entre el sevillà Rafa (Dani Rovira) i la basca Amaia (Clara Lago) es trenca i ella s'enamora d'en Pau (Berto Romero), un català que és nét de la Roser (Rosa Maria Sardà). Això «encén les alarmes» del pare d'Amaia (Karra Elejalde) que decideix viatjar a Sevilla per convèncer en Rafa que ha d'anar fins a Catalunya a reconquistar la seva filla.

Dirigida per Emilio Martínez-Lázaro, la segona part de l'exitosa Ocho apellidos vascos no ha rebut precisament els millors comentaris dels crítics que han assistit a les projeccions reservades a la premsa i s'estrena amb el dubte sobre si aconseguirà el mateix èxit que la primera part.

El programador del cinema Albèniz de Girona, Josep M. Pallàs, ha explicat que, malgrat l'expectació, no s'han venut entrades anticipades perquè el públic sap que té plaça assegurada en alguna deles nombroses funcions que les sales ofereixen.

Per a Pallàs, el sector considera que la seqüela de la pel·lícula més taquillera de la història del cinema espanyol haurà de recaptar 35 milions d'euros (6 milions d'espectadors) perquè es pugui parlar d'un èxit. La primera part va recaptar 50 milions d'euros amb 9 milions d'espectadors.

El fet que s'hagi filmat a l'Empordà és un al·licient per a l'alcalde de Monells, Salvi Casas, que espera poder assistir a la funció de dissabte per comprovar «com queda retratat el poble» i saber si realment «serà una promoció turística». Com és sabut, hi ha gent que es dedica a visitar les localitzacions que descobreix a la gran pantalla.

«Queda pendent de veure com es tracta el tòpic dels catalans», diu Salvi Casas, que conserva un record agradable dels dies de rodatge a Monells, amb la plaça major sembrada d'estelades, per representar una Catalunya ja independent, i els veïns del poble abocats amb l'equip de rodatge.

Emilio Martínez-Lázaro ha aclarit que aquesta segona part és una «comèdia conciliadora» que demostrarà que els catalans són capaços de riure's de si mateixos. «Ja ho hem testat als llocs on rodem, la gent té menys prejudicis dels que surten als diaris», ha dit.

El director va argumentar que s'havia fixat en Girona perquè «és el centre de la identitat catalana». La segona part està produïda per LaZona Films, i 2014HDP A.I.E per Telecinco Cinema, i compta amb la col·laboració de Mediaset España i Canal +. Serà distribuïda per Universal Pictures International Spain.