Animalitat i poesia dins la vela

Baro d'Evel convida a tornar a la natura amb l'espectacle «Bèsties»

25.11.2015 | 13:54
Un instant de «Bèsties», que també es podrà veure a Barcelona.

La companyia circense Baro d'Evel és a Girona fins demà amb el seu darrer espectacle, «Bèsties», que estrena dins la Setmana de Creació Contemporània de Temporada Alta. Des de la vela que han instal·lat a la Copa, Blaï Mateu i Camille Decourtye proposen un retorn al temps en què els homes i els animals compartien un món salvatge i oníric.

Entrar dins una vela de circ sempre és una experiència, però en el cas de Bèsties, el darrer muntatge que la companyia catalanofrancesa Baro d'Evel ha dut al festival Temporada Alta, traspassar la porta de l'iglú circense és l'entrada a un ancestral món perdut, el de la comunió entre els homes i animals.
Abans de plantar el cul a la cadira i endinsar-se en l'aventura del retorn a la natura, els espectadors són dividits en petits grups i convidats a caminar per dins la vela, que reposa a l'esplanada de la Copa. Els assistents recorren passadissos amb les parets decorades amb uns dibuixos que recorden pintures rupestres i, en penombra, encerclen un espai per on trota un cavall. El públic el sent i n'entreveu, projectada sobre una tela, la silueta en moviment, com en un zoòtrop, una d'aquelles joguines òptiques de quan el cinema encara no era cinema.
Amb el públic ja situat, arrenca l'espectacle ideat per Blaï Mateu i Camille Decourtye, que s'estrena a Girona en el marc de la Setmana de Creació Contemporània del Temporada Alta i que serà aquí fins demà. L'entrada en escena d'un cavall, seguit d'un ocell i vuit persones corrent els uns darrere els altres posa en marxa un mecanisme perfectament engreixat que traspua bestialitat, bellesa i poesia.
En una mica més de noranta minuts, tots els éssers que ocupen la pista de la vela juguen a esquerdar la frontera que separa el circ de la dansa i el teatre de cos, però, sobretot, el mur que s'aixeca entre la humanitat i el món salvatge.
Tots els ingredients remen a favor del preciós -en fons i forma- missatge d'amor a la natura de Bèsties, des de l'humor a l'ús del llenguatge corporal, passant per la música en directe, ja sigui interpretada des d'una fascinant tarima-bateria-trampolí o convertint les passes dels equins vorejant la pista en un instrument de percussió.
«Ser humà està passat de moda! És moment de canviar!», crida Blaï Mateu cap al final d'aquest preciós viatge oníric de colors neutres, olor de palla i textura sorrenca. Com a espectadora entusiasmada, només puc afegir: és per un món tan màgic com el que aquesta vela de circ encapsula, endavant.
PD. Aquest cap de setmana tenen dues oportunitats més per veure aquesta meravella, no se la perdin, si us plau!

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema