La direcció general d'Afers Religiosos ha impulsat el primer fons filmogràfic de les religions, un projecte coordinat per Joan-Andreu Rocha que porta dos anys elaborant-se i que és pioner a tot el món. Es tracta d'una base de dades de cinema i religions catalogada i de lliure accés, que de moment compta amb uns 1.800 títols i que anirà incorporant futures referències. El llistat serà accessible a partir del 15 de desembre des de la pàgina web d'Afers Religiosos, tot i que els cercadors no estaran operatius fins més endavant.

Més enllà de Hollywood

Rocha va recordar que, més enllà de Hollywood, milions de persones en tot el món consumeixen el cinema de Bollywood, que sovint tracta temes religiosos, de Nigèria, on hi ha un gran mercat de producció de films que es distribueixen directament en DVD, o de la Xina. Fins ara, no hi ha cap entitat al món que hagi fet una base de dades que reculli totes les pel·lícules de temàtica religiosa a nivell mundial, i això és el que s'ha proposat la Generalitat.

Segons indica Rocha, el catàleg oferirà les pel·lícules agrupades segons la religió i amb una fitxa tècnica que inclourà el títol en quatre idiomes (l'original, anglès, català i castellà), el país de producció, l'any i un resum de la trama. A més, s'oferirà la possibilitat de buscar-les per categories.

L'objectiu és que la base de dades pugui servir com a font d'informació sobre la producció cinematogràfica mundial, com a recurs didàctic en el món de l'educació, com a eina educativa en el camp de la comunicació internacional, multiculturalitat i diàleg interreligiós i que sigui també un instrument per entendre la geopolítica de les religions.