Les portes de l'infern es van obrir ahir a Catalunya, però no en el sentit que vaticinaven de feia temps els tertulians de 13TV. Ho van fer en ple centre de Girona, a la plaça del Vi. Llucifers i Satanassos vinguts de tot Catalunya es van aplegar en un demoníac festival per celebrar els 35 anys de representacions consecutives dels Pastorets de Girona. Com que no era cosa de deixar sols els dimonis gironins en tan assenyalada efemèride, van venir a donar-los un cop de mà -o de forca- els col·legues de Montblanc, Sant Julià de Ramis, Figueres, barri de Sant Narcís, el Vendrell, Rubí, Mataró, la Palma de Cervelló i l'Ametlla de Merola. Tot plegat, per oferir un espectacle gratuït que va tenir com a mestressa de cerimònies la Belcebuna d'Els Pastorets de Girona. Així mateix hi van col·laborar les Fúries Infernals de Girona, els Diables de l'Onyar i els Marrecs de Salt.

Tot aquest gran espectacle s'emmarcava en el marc del Festival de Satanassos i Altres Éssers Infernals, que se celebrarà per primera vegada a Girona després de celebrar-se a diverses poblacions catalanes.

La festa es va iniciar a tres quarts d'11 del matí, a la plaça del Pallol, amb un concentració, que va acabar a la plaça del Vi, amb els dimonis, percussions i xanquers. Aquí va tenir lloc el taller de maquillatge infernal, es van distribuir banyes i es van repartir cartes per als Reis... de l'Infern. Molts nens anaven acompanyats pels avis, que són aquells éssers que serveixen als pares per poder descansar una mica els dissabtes al matí.

Abans d'aparèixer els dimonis l'alcalde, Carles Puigdemont, i la regidor Marta Madrenas voltaven impacients entre la gent, sens dubta nerviosos perquè tot estigués a punt per rebre tan insignes visitants.

Puntuals com només ho són els habitants de l'avern i precedits pel soroll de tambors de Fúries Infernals, van fer la seva entrada a la plaça del Vi liderats per la gironina Belcebuna, que no anava sobre cap carrossa estirada per cavalls que escupen foc, sinó sobre un modest Segway. Ni l'infern se salva de les retallades.

Els dimonis ja no són el que eren, tampoc. Els nens, lluny d'espantar-se, aprofitaven per fer-se selfies amb ells, cosa que els companys de Pere Botero van haver d'acabar acceptant. Belcebuna, que va començar el seu discurs a la plaça del Vi amb un "Aquest any sí! Guanyarem!" que si es referia al que passaria a la tarda al Bernabéu va resultar profètic, va emplaçar els petits a escriure una carta als reis de l'Infern en la qual demanessin les malifetes que volien perpetrar. Afortunadament els adults no podien participar en tal demanda, així que quan les peticions eren llegides en veu alta tot es resumia en no menjar verdura, no fer deures o no fer-se el llit. Res que no fos apte per a totes les oïdes.

En acabat, tothom va entrar al teatre -era gratuït- i allà van comparèixer els dimonis grossos de cada localitat amb gran solemnitat, per l'escalinata principal. L'acte central va consistir en un recital interpretatiu dels diversos actors amb fragments de les seves obres respectives.