Alícia Kopf, nom artístic d'Imma Ávalos (Girona,1982), es va proclamar ahir guanyadora del premi literari Documenta amb l'obra de ficció Germà de gel, que l'Altra Editorial publicarà a la primavera.

El jurat ha destacat la «visió personal del món» i «una veu narrativa desimbolta», així com «l'habilitat a l'hora de combinar materials personals amb altres fonts documentals al voltant de la ciència, de l'art i de l'obsessió de la protagonista per l'Àrtic, el fred i el gel».

L'autora va dir ahir al Diari de Girona que la novel·la és «la base i el punt i final» de la sèrie d'exposicons Àrticantartic. El llibre narra l'«obsessió d'una dona per la història de l'exploració polar que comença a descobrir fets del propi passat familiar». «És la història del seu germà, un home congelat, origen de la congelació de les relacions familiars», diu l'autora.

L'obra es pot considerar una investigació en dues direccions: cap a l'exterior i cap a l'interior, i a la fi es converteix en una mena de «diari d'exploració sentimental».

Alicia Kopf és llicenciada en Belles Arts i Teoria de la Literatura i Literatura Comparada. Va publicar el seu primer llibre, Maneres de (no) entrar a casa, el 2011 gràcies a una Beca Kreas, de l'Ajuntament de Girona.

Va presentar l'exposició individual Seal Sounds Under The Floor el 2013 a la Galeria Joan Prats de Barcelona. Ha participat en diferents exposicions col·lectives com ara Piso Piloto al CCCB (2015), Nonument a la Capella dels Àngels del MACBA (2014), Fugues dins el cicle de Sala d'Art Jove FAQ a la Fundació Tàpies (2013), entre d'altres.