El papa Francesc va reclamar ahir l'impuls de models econòmics responsables per pal·liar la «greu crisi ambiental» del planeta i crear un ordre social just que eviti la pobresa i la frustració, principals fonts de la guerra i el terrorisme. El pontífex va llançar aquest missatge poc després d'aterrar a la capital de Kenya, Nairobi, escala inicial del seu primer viatge a l'Àfrica, que el portarà també a Uganda i República Centreafricana en el transcurs de la setmana.

L'objectiu d'aquesta visita és promoure la pau, la reconciliació i el respecte al medi ambient en països afectats per un repartiment desigual dels recursos naturals, la violència armada i la vulneració dels drets humans. En la seva primera i única compareixença pública d'ahir, després d'una ràpida cerimònia de benvinguda i una breu trobada amb el president de Kenya, Uhuru Kenyatta, el pontífex va abordar sense demora aquestes qüestions.

«La greu crisi ambiental que afronta el nostre món exigeix ??cada vegada més una major sensibilitat per la relació entre els éssers humans i la natura», va advertir Francesc. Els líders nacionals «han de promoure models responsables de desenvolupament econòmic», perquè hi ha «una clara relació entre la protecció de la natura i la construcció d'un ordre social just i equitatiu», va remarcar. Segons el papa, «la violència, els conflictes i el terrorisme s'alimenten de la por, la desconfiança i la desesperació que neixen de la pobresa i la frustració».

L'amenaça dels mosquits

Precisament, la seguretat és un dels assumptes que centren aquest viatge papal, el programa discorre entre dos països amenaçats pel grup gihadista somalí Al Shabab (Kenya i Uganda) i un tercer en estat de guerra (República Centreafricana). El Vaticà es va plantejar suspendre l'última etapa pel conflicte armat entre cristians i musulmans que assola Bangui, però Francesc s'hi va negar, perquè, com va explicar ahir, fent us del seu habitual sentit de l'humor, d'aquesta visita només li preocupen «les picades d'insectes».

«Hi ha gent bona i dolenta. Per ser sincer, l'únic que em preocupa són els mosquits», va afirmar Bergoglio després de ser preguntat sobre la seguratat del viatge. I és que tot i que es va estudiar que la possibilitat de que els seus trasllats es fessin en un vehicle tot terreny blindat i de vidres opacs, el pontífex es va desplaçar fins a la residència del president en un cotxe modest. En acabar el seu primer acte públic, Francesc es va retirar a l'ambaixada del Vaticà en un papamòbil obert.