El papa Francesc va exigir ahir que els acords que s'assoleixin en la propera conferència ministerial de l'Organització Mundial del Comerç (OMC) assegurin un "mínim" accés a l'atenció sanitària per a tothom, especialment als països pobres. El pontífex va realitzar aquesta crida durant un discurs pronunciat a la seu de Nacions Unides a Nairobi (Kenya), ciutat que acollirà l'esmentada cimera entre el 15 i el 18 de desembre.

Francesc també va reclamar un major compromís internacional contra el tràfic il·legal de diamants, ivori i altres recursos naturals que alimenten la inestabilitat política i el terrorisme a l'Àfrica, continent que el Papa visita aquests dies per primera vegada. "Expresso el meu desig de que les deliberacions de la propera conferència de Nairobi no siguin un simple equilibri d'interessos, sinó un veritable servei a la cura de la casa comuna i al desenvolupament integral de les persones", va subratllar.

El pontífex es va referir també a les conseqüències extremes de la globalització o "cultura de l'exclusió", com les noves formes d'esclavitud, el tràfic de persones i d'òrgans, el treball forçat i la prostitució. "No podem romandre indiferents, no hi tenim dret", va dir el pontífex. També va reclamar un "canvi de rumb" mitjançant processos educatius que promoguin nous estils de vida.

Cal apostar per l'educació

En la segona jornada de la seva primera gira per Àfrica, el Papa va defensar que el canvi només arriba si les iniciatives polítiques van acompanyades d'un canvi substancial de l'educació. "Res serà possible" si les iniciatives polítiques no van acompanyades de processos educatius que promoguin la cura mútua i el respecte pel medi ambient, va advertir davant un auditori que el va rebre i acomiadar amb crits d'eufòria. Un gran pas per a aquest canvi podria ser la cimera de l'ONU sobre el canvi climàtic, que comença dilluns que ve a París, una oportunitat per a "replantejar i corregir les disfuncions de l'actual model de desenvolupament".