Les pantalles dels smartphones poden contenir fins a 600 bacteris, 30 vegades més que les 20 que hi ha en la tassa d'un inodor, segons la investigadora del Departament de Microbiologia de la Universitat de Barcelona (UB) Maite Muniesa. L'experta va presentar ahir a Barcelona un informe sobre els gèrmens en l'habitatge, durant el que va donar a conèixer els resultats d'un estudi a càrrec de l'empresa de neteja i desinfecció Sanytol, que va realitzar una enquesta en 1.000 llars espanyols per conèixer quins eren els seus hàbits de neteja.

L'experta en microbiologia va alertar d'una falta important de desinfecció en "zones oblidades" de les cases, com les baietes i esponges, els vasos on es guarden els raspalls de dents i les gomes d'aparells com la nevera o la cafetera. "No és el mateix tenir una superfície neta que una superfície descontaminada", va insistir, després de revelar que els bacteris que s'han trobat a les pantalles de smartphones i tablets són del mateix tipus que les que hi ha en baietes i esponges de la cuina.

"Això és perquè manipulem molts objectes a la vegada", va explicar, "i no ens desinfectem les mans degudament". En aquest sentit, va advertir de la necessitat d'extremar les mesures higièniques en el contacte directe amb mascotes, nens petits, embarassades o persones que estiguin especialment febles per algun motiu.

Les joguines, per exemple, són objectes de la casa que poques persones netegen i que, tot i això, contenen molts gèrmens, perquè els nens "arriben del parc i els toquen, o de vegades fins i tot el gos o gat juga amb ells". Muniesa va demanar extremar precaucions sobretot quan hi ha una mascota a casa i rentar-se les mans sovint.