La pel·lícula Right Now, Wrong Then, del director coreà Hong Sang-Soo, un relat sobre les relacions humanes breus, va guanyar ahir el Premi Principat d'Astúries al millor llargmetratge de la 53a edició del Festival Internacional de Cinema de Gijón.

El film, que narra la trobada entre un director de cinema independent i una artista amb la qual comparteix unes poques hores, "representa l'art del cinema humanista", segons el jurat que li ha donat el guardó.

El llargmetratge coreà també ha aconseguit alçar-se amb el premi al millor actor, per la interpretació que ha fet Jung Jae-Young, en el paper del cineasta que per error arriba a la seva destinació un dia abans i en la visita a un museu coneix una jove que l'acompanyarà la resta del dia lliure.

El jurat internacional, presidit per l'actriu Assumpta Serna, i integrat per Klaus Eder, Álvaro Brechner, Giona Nazzaro, Luis Miñarro, Tom Davia i Vanessa Montfort, ha valorat la "idea radical" del cinema de Hong Sang-Soo.

L'hispanomexicà Arturo Ripstein va guanyar el premi al millor director, per La calle de la amargura, una pel·lícula en blanc i negre basada en un succés real esdevingut a la ciutat de Mèxic.

El llargmetratge mexicà La delgada línea amarilla, del director Celso García, que analitza aspectes poc visibles de la sensibilitat masculina, ha guanyat els premis al millor guió i l'especial del jurat.

El premi a la millor actriu ha estat per a Loubna Abidar, pel paper d'una de les prostitutes que explica la seva vida a Much loved, del marroquí Nabil Ayouch, prohibida per les autoritats del seu país, que la van considerar "obscena".

The magic Mountain, d'Anca Damian, un coproducció de Romania, Polònia i França, ha guanyat el premi a la millor pel·lícula d'animació, i el llargmetratge francès The woods where dreams are made of, de Claire Simon, ha estat guardonat com a millor documental.