El papa Francesc va retre ahir a Kampala homenatge als màrtirs executats a la fi del segle XIX pel rei d'Uganda Mwanga II, els qui en la seva fe "van buscar el bé de tots, fins i tot del mateix rei que els va condemnar pel seu credo cristià. La seva resposta -va dir- buscava oposar l'amor a l'odi".

L'homenatge de Francesc va començar amb una visita al santuari anglicà dels màrtirs de Namugongo, als afores de Kampala, on va resar de genolls una oració per ells.

Després es va traslladar al santuari dels màrtirs catòlics, on va oficiar un missa que va concentrar prop de 300.000 persones, l'acte central de la seva visita a Uganda, l'auditori més gran que ha reunit des que va aterrar dimecres a l'Àfrica.

Davant una congregació que va esperar durant hores la seva arribada entre incessants càntics i balls, el pontífex va evocar la memòria dels màrtirs, el sacrifici dels quals va aconseguir "els confins de la Terra".

La seva mort, segons Bergoglio, revela la necessitat d'"apropar-nos als necessitats" i de "cooperar amb els altres pel bé comú, per construir, sense excloure ningú, una societat més justa".

El Papa també va cridar a ?"obrir els ulls a les necessitats que trobem a les nostres cases i comunitats locals".

"També en això els màrtirs d'Uganda ens indiquen el camí. La seva fe va buscar el bé de tots, fins i tot del mateix rei que els va condemnar pel seu credo cristià. La seva resposta buscava oposar l'amor a l'odi", va emfatitzar.

Els "herois nacionals" també van ser presents en la posterior trobada amb joves que es va celebrar a l'aeròdrom de Kampala, on va haver-hi moments de tensió per la contenció amb tanques d'una massiva afluència de fidels, uns 150.000, segons el Vaticà.

Allí, prescindint del seu protocol·lari discurs, els va animar a descartar la cultura consumista actual d'"usar i tirar", que com va remarcar en la següent visita a un centre de caritat, indueix a ?"menysprear els nens no nascuts, els joves i els ancians".

Les seves últimes paraules de record als màrtirs van sonar a la catedral de Kampala: "no perdin la memòria d'aquesta llavor, perquè així pugui seguir creixent".

El rei Mwanga II va ordenar ?executar de manera salvatge els 45 màrtirs d'Uganda a la fi del segle XIX per defensar el seu credo, però va aconseguir un efecte contrari a les seves intencions, ja que el cristianisme es va expandir ràpidament en els seus dominis.

El primer màrtir a morir va ser Joseph Musaka, majordom personal del monarca, assassinat al novembre de 1885 per retreure al seu senyor que mantingués relacions homosexuals.