Les primeres anàlisis a la tomba del faraó Tutankamon, a Luxor, indiquen l'existència d'"alguna cosa" que "podria ser una cambra buida", segons va informar dissabte el cap del Departament d'Antiguitats egipci, Mahmud Afifi.

"Fins ara el resultat principal és que hi ha alguna cosa, encara desconeguda, darrere la part est del mur nord de la tomba", va dir Afifi.

El cap d'antiguitats va detallar que en un estudi anterior a la tomba dels fills de Ramsés II, l'escàner va mostrar un resultat molt similar a l'obtingut a la tomba del conegut "faraó nen", on sí que es va constatar l'existència de cambres ocultes darrere dels murs.

No obstant això, no va voler aventurar-se i va advertir que, per obtenir unes conclusions fiables i definitives, "cal esperar" l'anàlisi de les dades, que, segons l'expert, seran estudiades a Japó.

El ministre d'Antiguitats, Mamdouh Al Damati, va assegurar, per la seva banda, que els resultats de l'anàlisi i les exploracions, realitzades entre el dijous i el divendres, mostren "amb un 90 % (de certesa) l'existència d'un buit darrere del mur nord de la tomba, la qual cosa indica l'existència d'una cambra, que encara no ha estat descoberta".

Segons unes declaracions d'Al Damati recollides en un comunicat ministerial, "fins al moment no s'ha pres cap mesura per treballar dins de la tomba del faraó d'or".

Al Damati va insistir que no es decidiran els procediments que es prendran "fins que conclogui l'estudi dels resultats i dels detalls registrats pels aparells de radar i infrarojos dins la tomba".

Aquestes dades seran analitzades per l'expert japonès en radars Hirokatsu Watanabe durant un mes, amb la finalitat de desen?volupar un pla per assegurar-se de què és exactament el que hi ha darrere del mur.

Al Damati va explicar que aquest pla de treball a l'interior de la tomba s'anunciarà immediatament després que l'expert conclogui els seus treballs.

La tomba de Nefertiti

Segons les diferents hipòtesis analitzades, els rics murs del sepulcre del jove faraó podrien albergar la tomba de Nefertiti, la de la reina Meritaton (filla i dona d'Akenaton, pare de Tutankamon) o, fins i tot, la de la mare de Tutankamon, Kiya.