La Deborah va veure a través d'un anunci a un centre cívic de Girona que buscaven persones aficionades a la dansa. Mai abans havia pensat que es convertiria en un dels 80 intèrprets que diumenge ompliran l'escenari de l'Auditori de Girona en el projecte 'Made in Girona. Political Mother', que estrena el Temporada Alta. Membres de la companyia britànica Hofesh Shechter fa tres setmanes que treballen des d 'El Canal de Salt amb música i ballarins no professionals de Girona i Salt per buscar nous llenguatges per expressar emocions a través del ritme i la dansa contemporània. El projecte -en col·laboració amb l'Obra Social de "la Caixa"- busca apropar nous col·lectius al llenguatge de la dansa contemporània. Després d'estrenar-se a Girona, el 31 de gener serà al Mercat de les Flors.

'Made in Girona. Political Mother' porta per primera vegada a l'Estat el projecte creatiu de la companyia Hofesh Shechter, de Brighton. Membres de la companyia -inclòs el director de la companyia, Yaron Engler- s'han desplaçat fins a Girona per assajar durant tres setmanes una adaptació del 'Political Mother', que van estrenar el 2010.

L'objectiu és reproduir part d'aquell format però amb la participació de ballarins i músics no professionals de Girona i Salt. Es tracta d'obrir el procés creatiu a persones que tinguin sensibilitats artístiques i aconseguir pujar-les dalt l'escenari i que comparteixin protagonisme amb els ballarins i músics de la companyia. D'aquesta manera, no només es busquen noves maneres de crear sinó que es pretén que persones de teixits socials diversos s'acostin a la dansa contemporània i usin l'art com a eina de transformació personal.

Aquest és, per exemple, el cas de la Deborah Saura, que va saber del projecte a través d'un centre cívic de Girona. Reconeix que sempre li ha agradat la dansa però que només s'havia atrevit a ballar a les festes majors. Diumenge, en canvi, serà una dels 80 intèrprets que ompliran l'escenari de l'Auditori.

Assajar colze amb colze amb ballarins professionals

Cada dia, la Deborah assaja entre tres i quatre hores colze amb colze amb els ballarins professionals de la companyia, per als qui no estalvia en elogis. "No paren d'ajudar-nos, sempre estan pendents de corregir-nos amb una actitud molt agradable, és sorprenent", reconeix. Personalment, valora molt positivament l'experiència perquè li ha donat seguretat que pot aplicar al seu dia a dia. "A tots ens ha servit per treure moltes coses que portem a dins", afirma.

No només entre els ballarins hi ha una barreja d'amateurs i professionals, sinó que en la música es repeteix el patró. A 'Political Mother' el ritme és un dels elements clau. Durant tot l'espectacle, el que marca el ritme és un bucle de bateria extremadament rítmic, al que s'hi sumen melodies senzilles i repetitives de les guitarres elèctriques.

A través d'aquests ritmes, els coreògrafs s'encarreguen de convertir l'essència de la música en dansa. "No creem d'una manera convencional, sempre hi ha una investigació per buscar el so per emocions, no importa tant la tècnica sinó com transmetre una emoció que connecti amb els ballarins", explica el director musical, Yaron Engler. Músics i ballarins seuen plegats durant el procés de creació per tal que, durant la funció, els espectadors percebin els sentiments que volen mostrar: hi ha ràbia, hi ha amor, hi ha força o emoció.

El projecte està impulsat per L'Obra Social "la Caixa", el Festival Temporada Alta i el Mercat de les Flors. Després d'estrenar-se diumenge 6 de desembre a l'Auditori de Girona, també es veurà el 31 de gener al Mercat de les Flors, fins on es traslladaran tots els intèrprets. Aquest projecte s'inscriu en el programa d'Art per a la Millora Social de l'Obra Social "la Caixa", que té la voluntat d'utilitzar l'art i la cultura com a eines de transformació personal i social.