El passat divendres, 20 de novembre, es va estrenar la pel·lícula Ocho apellidos catalanes i s'ha convertit en la millor projecció de l'any. El més rellevant és que s'hi sent el so de la cobla als títols d'inici i de sortida, i s'hi veu ballar sardanes.

En concret, la cobla Bisbal Jove va enregistrar la part de cobla de la banda sonora, creada per en Roque Baños. Aquesta música es va afegir a la gravació d'una orquestra de corda i ha acabat donant la sonoritat simfònico-coblista que es pot escoltar al títols de crèdit inicials i finals, i durant diversos instants del film.

La cobla també intervé a una escena de festa a la plaça major del poble. Hi interpreta la sardana Traum, d'en Xavier Molina. És en aquest instant quan s'hi pot veure ballar uns sardanistes, que són els dansaires de l'Associació Sardanista Continuïtat, de Torroella de Montgrí.

En Roque Baños ha compost les bandes sonores de pel·lícules tan diverses com El Niño, Los crímenes de Oxford, 800 balas o les 4 primeres pel·lícules de Torrente.

Aquesta pel·lícula és la 2a part de la comèdia Ocho apellidos vascos. La seva estrena ha superat les xifres de 50 sombras de Grey i Jurassic World i està entre les 3 millors estrenes del cine espanyol, Torrente 4 i Lo imposible. L'argument explica una relació de parella ambientada a una Catalunya protoindependent, plena d'equívocs amb intenció humorística i tòpics sobre Catalunya i el caràcter català. Això permetrà que bona part del públic escolti el so de la cobla i vegi la sardana.

guanyadors dels punts lliures

L'origen dels punts lliures, dins la sardana és incert però no són una tècnica nova. De fet, alguns punts lliures són tan populars que ja han esdevingut clàssics i tenen un nom àmpliament reconegut, com és el cas de la "punta parada". A vegades s'inspiren en coreografies d'altres danses com ara el ballet clàssic, el tango o el xarleston i en altres ocasions semblen més aviat trets d'exercicis gimnàstics. De fet, la raó de ser del punt lliure és agafar moviments i passos de disciplines molt variades i unir-los sora el ritme de la tenora i el tamborí. A les competicions un dels elements que més puntuen són la impressió artística, el conjunt i la bona coordinació amb la música.

Difícilment es ballen a la plaça, en alguna ocasió s'ha intentat popularitzar-los per tot el públic, però la iniciativa no ha pas reeixit. Són les colles sardanistes les que ho executen, havent-hi el corresponent concurs, que tingué la seva final, diumenge passat a Calella (Maresme).

I aquest ha estat el resultat dels primers i segons llocs:

Alevins: Trapelles de Sabadell i Dimoniets de Lleida.

Infantils: Cabirols de Sabadell i Petits Tarragona Dansa de Tarragona.

Juvenils: Montgrí, 2000 de Torroella de Montgrí i Creixem de Canet de Mar.

Grans: Mare Nostrum de Barcelona i Xàldiga, de Barcelona.

Veterans: Aires Gironins, de Girona i Trec d'alba, de Girona.

aplec d'hivern a malgrat

Malgrat celebra, dimarts, dia 8, L'Aplec d'Hivern, amb el 43è. Concurs de Colles Improvisades. Actuaran en sessions de matí i tarda, les cobles: La Principal del Llobregat i Jovenívola de Sabadell.

Hem vist que el programa inclou l'any de l'estrena de cada sardana, cosa ben escaient que situa en una època determinada. També hi fan constar els tiratges de cada sardana, el que no trobem correcte, puix les primeres tirades de curts i de llargs són ballades seguides, precisament perquè els dansaires les puguin comptar i repartir després correctament.

Referent al concurs de colles improvisades, cal tenir en compte aquestes normes.

1a Les rotllanes hauran d'ésser forçosament de cinc o sis parelles (parelles obertes).

2a Les inscripcions es faran en el mateix pavelló, a partir de 2/4 de cinc de la tarda.

3a No podran participar-hi colles que hagin participat en concursos oficials en l'any en curs.

4a Cada colla improvisada no pot tenir més de dues parelles que participin en els concursos esmentats en paràgrafs anteriors, inclosos veterans.

5a El jurat classificador estarà compost per conegudes persones de l'àmbit sardanista. El seu veredicte serà inapel·lable.

6a L'organització decidirà, si fos necessari, les possibles variacions d'aquest concurs.