El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va recordar ahir el cineasta Jaime Camino, mort dissabte als 79 anys, com "un creador que ens va ensenyar a mirar la cara més humana de la Guerra Civil". En un comunicat, Mascarell va afegir que Camino "va posar veu i imatges al patiment de molta gent durant la guerra i la ?post?guerra. I ho va fer amb una enorme sensibilitat cap a les petites històries, explicant-nos-les amb una gran bellesa, deixant obres d'art que formen part de les millors del cinema fet a casa nostra". "Fa falta reconèixer -va prosseguir- a Camino el seu esperit combatiu fins a l'últim moment, la seva ironia, el continu qüestionament de la realitat que vivia, que va impregnar tant la seva obra com la seva vida".

Mascarell també va posar de relleu "la seva contribució a la renovació del cinema d'aquest país en el marc de la recordada Escola de Barcelona". Segons el conseller, "hi ha un abans i un després posteriorment al plantejament que ells van fer del cinema, de com explicar històries a través de la pantalla, un canvi del qual encara beuen els nostres creadors".

El director de cinema barceloní Jaime Camino, autor de films com Dragón Rapide i Las largas vacaciones del 36, va morir ahir als 79 anys, després que li detectessin un càncer de pulmó amb metàstasi cerebral, que li havia anat restant facultats, com ell mateix havia reconegut.

Nascut a Barcelona l'11 de juny de 1936, Camino va ser un referent a l'hora de reflectir en el cinema la memòria històrica, i en concret va destacar per abordar la Guerra Civil i les seves conseqüències, i va ser reconegut amb el Gaudí d'Honor 2009 a la seva trajectòria per l'Acadèmia del Cinema Català. Camino va començar realitzant curtmetratges, com Contrastes (1961) i Centauros (1962), fins a debutar amb el llargmetratge Los felices 60 (1963), en què va plasmar una crítica a la burgesia catalana a l'estil del neorealisme italià. L'últim film que va dirigir va ser Los niños de Rusia, el 2001 i en format documental, en què va abordar el drama humà dels aproximadament 3.000 nens espanyols evacuats a aquest país, que va guanyar el segon premi de la secció Temps d'Història de la Seminci (compartit amb Etcétera..., del rus Andrei Ossipov).

La cerimònia de comiat del director es farà demà, 8 de desembre, a dos quarts d'una del migdia al Tanatori de les Corts de Barcelona.