El càncer podria ser tractat aviat com una malaltia crònica, segons el Nobel de Química suec Tomas Lindahl, qui rebrà aquest any el guardó pels seus estudis sobre la reparació de l'ADN, un camí en què cal seguir avançant si es vol trobar una cura per aquesta i altres malalties. Lindahl serà premiat al costat del nord-americà Paul Modrich i al turc Aziz Sancar per revelar els mecanismes amb els quals les cèl·lules reparen l'àcid desoxiribonucleic (ADN) i protegeixen la informació genètica, el que ha millorat la comprensió d'enfermetats hereditàries i facilitat teràpies contra el càncer.

El científic nascut a Estocolm (1938) desenvolupa el seu treball com a cap de grup emèrit de l'Institut Francis Crick d'investigació biomèdica a Londres. Que el càncer arribi a ser un dia una malaltia crònica és «ara, un dels objectius en el nostre camp d'investigació», ha assenyalat Lindahl en una entrevista amb Efe. «Més que parlar de guarir el càncer, jo prefereixo mirar el problema com si es tractés de diabetis -va explicar-. No s'intenta curar la diabetis. Bé, ho pots intentar però és molt difícil, però pots viure amb la teva malaltia, hi ha una bona medicació per a això i pots portar una vida normal, sense viure sempre amb la por al cos».

L'objectiu amb el càncer «és aconseguir el mateix. Que es pugui viure amb ell, però sense pensar en ell. Amb una medicació diària, però a part d'això tenir una vida normal», explica Lindahl, científic de posats suaus i sempre somrient, que observa l'interlocutor des de darrere de les seves ulleres i la seva corbata a ratlles. No obstant això, no s'aventura a donar un termini de temps per arribar a aquest objectiu, ja que hi ha diferents tipus de càncer. «Alguns que podem curar o alentir, però d'altres, com el de pàncrees, que encara no entenem i que és encara molt perillós».

L'eficàcia dels tractaments

L'esperança dels investigadors, segons Lindahl és «entendre per què alguns tipus de càncer no responen bé als tractaments», si són capaços de respondre a aquesta pregunta podran trobar nous medicaments i tractaments més eficaços per als pacients. «Però abans, hem d'entendre quin és el problema», va reconèixer l'expert i per això cal fer més recerca bàsica, un tipus de ciència fonamental per al desenvolupament de totes les disciplines.

Els treballs que li han valgut el Nobel a Lindahl han descobert la «caixa d'eines» de què disposen les cèl·lules per reparar l'ADN, que pot patir danys tant en els processos de replicació com per agressions d'agents externs.