L'OMS va informar ahir que la mortalitat per malària ha baixat el 60% globalment i el 66% a l'Àfrica en els últims quinze anys gràcies a l'ús combinat de medicaments i mosquiteres, encara que aquest últim mètode està amenaçat per la resistència que estan mostrant els mosquits als insecticides. «En molts països, els avenços estan amenaçats pel ràpid desenvolupament i expansió de la resistència dels mosquits als insecticides (amb els quals es polvoritzen les mosquiteres)», va dir el director del Programa sobre Malària a l'Organització Mundial de la Salut ( OMS), Pedro Alonso.

Aquest problema se suma al de la resistència del paràsit causant de la malària a l'artemisina -el tractament estàndard contra la malària- i fins i tot a altres medicaments més sofisticats. No obstant això, és el problema de la resistència als insecticides què «no ha estat prou reconegut» fins ara, va declarar Alonso en presentar l'informe anual sobre la malària i els resultats dels esforços internacionals per eliminar-la.

Des de 2000, prop de 1.000 milions de mosquiteres tractades amb insecticides s'han distribuït a l'Àfrica subsahariana i s'estima que el 55% de la població en aquesta regió dorm sota aquesta protecció, mentre que fa quinze anys, la cobertura amb prou feines arribava al 2%. L'ús de mosquiteres s'ha convertit així en la principal eina de prevenció de la malària i s'estimen que a ella es deu almenys el 63% de la reducció de casos en el període esmentat.