Troben noves evidències sobre la matèria fosca

La troballa l'han fet científics de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya

10.12.2015 | 00:00
Els investigadors han descobert un nova família d´objectes astronòmics.

Un estudi de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC-CSIC) ha descobert una possible nova família d'objectes astronòmics: planetes compactes amb matèria fosca, que serien una nova evidència de l'existència de matèria fosca a l'univers. Es tractaria d'exoplanetes de radis inusualment petits amb matèria fosca a l'interior que fins ara no s'havien vist mai, segons l'estudi que ha publicat la revista Physical Review D.
Els planetes compactes amb matèria fosca constituirien una nova família d'objectes astronòmics, formats per matèria fosca i material estel·lar provinent d'estrelles compactes, com les estrelles de neutrons i les nanes blanques. Els autors d'aquesta predicció teòrica són Laura Tolós, investigadora Ramón y Cajal del IEEC-CSIC, i el professor Juergen Schaffner-Bielich, de la Universitat de Frankfurt. L'estudi analitza l'estabilitat i les característiques d'aquests objectes astronòmics nous amb matèria fosca a l'interior.
Les observacions astrofísiques i cosmològiques indiquen que la part més gran de la massa present a l'univers és matèria fosca, és a dir: una matèria que no es detecta però de la qual es pot deduir l'existència a partir dels efectes gravitatoris que exerceix sobre la matèria visible. Segons Tolós, la naturalesa i les característiques de la matèria fosca són encara una incògnita, malgrat que s'han dedicat grans esforços.
Entre els mètodes indirectes de recerca i anàlisis de matèria fosca, en destaca l'estudi dels efectes de la matèria fosca en les propietats i evolució de les estrelles de neutrons i nanes blanques. Arran de l'estudi d'aquest tipus d'estrelles, els investigadors han llançat la hipòtesi d'un nou tipus d'objecte astronòmic que permetria saber més sobre l'existència i naturalesa de la matèria fosca.
Els anomenats planetes compactes amb matèria fosca serien objectes astronòmics estables amb matèria visible provinent d'estrelles compactes i matèria fosca a l'interior. Tindrien una massa similar a la de la Terra o Júpiter (d'aquí que els hagin batejat com a planetes), i un radi de desenes a centenars de quilòmetres, és a dir, molt petit per a aquesta massa i, per tant, cossos molt compactes.
Els investigadors han predit que la formació d'aquests planetes compactes es deuria a l'atracció gravitatòria exercida sobre material estel·lar per "grumolls" de matèria fosca originats després del Big Bang. "L'observació d'objectes astronòmics amb masses similars a la de Júpiter o la Terra però amb radis inusualment petits seria evidència de la seva existència", ha explicat Tolós.
Però aquesta observació representa un gran desafiament per la mida petita dels planetes compactes amb matèria fosca perquè la detecció podria realitzar-se a través de l'efecte de lent gravitacional, àmpliament utilitzat en la recerca d'exoplanetes (planetes fora del Sistema Solar).

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema