Un submarí concebut i creat a Catalunya, l'Ictineu 3, ha descobert un jaciment d'uns 2.000 anys d'antiguitat en un punt indeterminat de la Costa Blava, on hi ha un vaixell ple d'àmfores africanes.

En un comunicat, l'empresa responsable del submarí, Ictineu Submarins SL, ha detallat que les restes arqueològiques eren a una profunditat d'entre 100 i 200 metres, i que estan "intactes", ja que ni els caçadors de tresors ni les arts de pesca més agressives les han espatllades.

Es tracta de la primera troballa del submarí català després d'aconseguir la certificació i quedar homologat per bussejar a 1.000 metres de profunditat a principi de novembre.

Tal com ordena la llei, es va informar de la troballa a les autoritats competents, que en aquest cas és el centre d'arqueologia subaquàtica francès, el DRASSM.

Aquest organisme francès serà qui estudiarà el jaciment, i ja han indicat que la primavera que ve aniran a explorar-lo perquè, ateses les seves bones condicions, pot aportar informació molt valuosa.

El fet que les àmfores del vaixell estiguin recobertes de sediments marins fa creure als impulsors del submergible català que a sota, en òptimes condicions, els científics hi trobaran les restes de fusta del vaixell.

Fins que no arribi el moment, es mantindrà el secret de la ubicació i la profunditat del jaciment, del qual es tenien indicis des de fa més de 25 anys, però que mai no s'havia aconseguit localitzar i fotografiar.

Ara, gràcies a l'Ictineu 3, s'ha pogut aportar la localització del jaciment i els documents gràfics que proporcionen a la comunitat científica una informació molt valuosa per a l'inici de les investigacions.

"No ens vam adonar que havíem trobat alguna cosa fins que no vam revisar les filmacions i fotografies que havíem fet", ha destacat el pilot del submarí Pere Forès.

Fa uns mesos, l'Ictineu 3 ja va confirmar l'existència de la construcció naval ibèrica del segle I a. de C. durant l'exploració del jaciment Cala Cativa I en aigües del Port de la Selva (Alt Empordà).