El Festival Temporada Alta ha tancat l'edició més exitosa de la seva història amb un nou rècord de públic de 78.922 espectadors ?(l'any passat van ser 53.962) i una ocupació del 91,8% en els muntatges de pagament. També ha sigut l'edició més gran en nombre d'espectacles i de funcions.

«El festival ha anat molt bé», va resumir ahir satisfet el seu director, Salvador Sunyer, que va anunciar que l'any 2016 s'obrirà una nova subseu a l'Amèrica Llatina, a Lima, que s'afegirà a Buenos Aires i Montevideo, que ja estan en marxa.

L'aposta per la internacionalització, l'establiment de complicitats a nivell de producció artística amb companyies estrangeres, sense renunciar mai a la potenciació, al mateix temps, de les produccions locals, seran els principis motors de les properes edicions d'un festival envejat per l'èxit del seu model de gestió privada amb un important suport de la subvenció pública.

L'any 2016 el certamen complirà 25 anys i ho farà amb una clara aspiració, segons paraules del seu director: «Estar encara més lligat a la ciutat per seguir irradiant teatre al territori».

Durant el balanç, al Saló de Descans del Teatre Municipal de Girona, es va presentar un document on s'explica per primer cop el model de gestió del festival en un exercici de transparència.

Per a Sunyer, les dimensions del festival, que aquest any ha ofert 202 funcions en total, és el «suportable» per tenir un equilibri econòmic, de manera que no es planteja créixer més en volum.

L'objectiu a assolir en un futur és que una tercera part del pressupost provingui del sector privat, un terç més dels ajuts públics i el terç restant de les aportacions dels espectadors amb el taquillatge.

Ara el percentatge d'aportacions privades (entre entrades, màrquetings i patrocinis) és del 51,7% mentre que els fons públics de diferents administracions representen el 48,3%.

Enguany també ha sigut l'edició més gran en nombre d'espectacles i de funcions. Concretament, en els dos mesos i mig que ha durat el certamen s'han vist 110 espectacles en 202 funcions, 36 estrenes absolutes i 25 produccions i coproduccions, en 10 poblacions diferents i en fins a 30 escenaris de Salt, Girona i altres ciutats.

També ha tingut una xifra rècord d'assistència de programadors -85 de 14 països diferents- i de presència de premsa internacional.

Els organitzadors del Temporada Alta ja estan treballant en la propera edició, que serà la 25a. Sunyer va avançar una nova subseu del festival. Es farà a partir de ?l'any que ve a Lima (Perú), que s'afegirà a Buenos Aires i Montevideo.

El festival continua així apostant per fer de pont entre els creadors d'aquí i els d'Amèrica Llatina perquè puguin mostrar les seves propostes.

Sunyer va explicar que en els pròxims anys estan decidits a aconseguir encara més arrelament a la zona de Girona i Salt que, va destacar, té una elevada concentració de talent artístic que ha fet possible que el festival arribés fins aquí.

Enguany s'ha comptat amb la col·laboració de més de 30 entitats del territori i en un futur el festival «ha d'estar encara més lligat al territori», va dir Sunyer, que va posar com a exemple el muntatge Policital mother, que ha permès el treball entre el reputat coreògraf Hofesh Shechter i 64 ballarins no professionals de la demarcació gironina, en una barreja d'aportació internacional i local.

El responsable de l'Àrea de Difusió i Cooperació Artística del Departament de Cultura, Toni Cabré, va dir que «no hi ha, fora de Barcelona, un altre festival com aquest».

El diputat de Cultura de la Diputació de Girona Albert Piñera va dir que la paraula «èxit» resumeix aquesta edició d'un festival que crea «cultura de teatre».

L'alcalde de Salt, Jordi Viñas, per la seva part, va assegurar que el festival «posa Salt al mapa» i contribueix a la «dinamització econòmica i a la promoció de la ciutat de Salt».