Mesuren un objecte situat al voltant d'un forat negre, a 5.000 milions d'anys llum

17.12.2015 | 07:16

Un equip d'investigadors ha aconseguit mesurar amb precisió l'estructura d'un objecte situat al voltant d'un forat negre, a 5.000 milions d'anys llum de la Terra, el mesurament més precís fins a la data d'un objecte tan llunyà i petit. Un equip de científics espanyols, en el qual participa la Universitat de Granada, ha detectat amb precisió una estructura en la part més interna d'un quàsar -objectes llunyans molt petits que emeten gran quantitat d'energia, situat a uns 5.000 milions d'anys llum de la Terra.
Es tracta, segons ha informat la Universitat de Granada, de la mesura més precisa assolida fins a la data d'un objecte tan petit i tan llunyà, una troballa equivalent a poder detectar una moneda d'un euro situada a més de 100.000 quilòmetres de distància. El mesurament ha estat possible pel conegut com a efecte de micro lent gravitatòria, provocat per les estrelles d'una galàxia que es troba entre la Terra i el quàsar, i que pot magnificar regions diminutes.
Els investigadors han aconseguit mesurar la vora interna del disc de matèria que orbita al voltant d'un quàsar conegut com «La creu d'Einstein» mitjançant l'estudi de la variació de la brillantor de les quatre imatges diferents del mateix, obtingudes gràcies a diferents experiments, que l'han monitoritzat durant més de dotze anys. Un quàsar emet la seva energia a causa d'un disc de matèria calenta que orbita a gran velocitat al voltant d'un forat negre, la massa equival a la de mil milions d'estrelles.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema