Un equip d'investigadors ha aconseguit mesurar amb precisió l'estructura d'un objecte situat al voltant d'un forat negre, a 5.000 milions d'anys llum de la Terra, el mesurament més precís fins a la data d'un objecte tan llunyà i petit. Un equip de científics espanyols, en el qual participa la Universitat de Granada, ha detectat amb precisió una estructura en la part més interna d'un quàsar -objectes llunyans molt petits que emeten gran quantitat d'energia, situat a uns 5.000 milions d'anys llum de la Terra.

Es tracta, segons ha informat la Universitat de Granada, de la mesura més precisa assolida fins a la data d'un objecte tan petit i tan llunyà, una troballa equivalent a poder detectar una moneda d'un euro situada a més de 100.000 quilòmetres de distància. El mesurament ha estat possible pel conegut com a efecte de micro lent gravitatòria, provocat per les estrelles d'una galàxia que es troba entre la Terra i el quàsar, i que pot magnificar regions diminutes.

Els investigadors han aconseguit mesurar la vora interna del disc de matèria que orbita al voltant d'un quàsar conegut com «La creu d'Einstein» mitjançant l'estudi de la variació de la brillantor de les quatre imatges diferents del mateix, obtingudes gràcies a diferents experiments, que l'han monitoritzat durant més de dotze anys. Un quàsar emet la seva energia a causa d'un disc de matèria calenta que orbita a gran velocitat al voltant d'un forat negre, la massa equival a la de mil milions d'estrelles.