L'aparent manca d'aigua a la superfície d'alguns exoplanetes del tipus «júpiter calent» es podria explicar per la presència de núvols o boires en la seva atmosfera, segons revela un estudi publicat ahir a la revista científic Nature. Per arribar a aquestes conclusions, un equip internacional de científics ha analitzat les imatges preses pels telescopis espacials Hubble i Spitzer de deu exoplanetes «júpiter calent», el que converteix aquest estudi en el més ampli desenvolupat fins a la data per resoldre un dels grans misteris que tanca l'espai.

Aquests exoplanetes són similars en grandària a Júpiter, però la seva òrbita al voltant de la seva estrella és molt més tancada i, en conseqüència, les atmosferes presenten altíssimes temperatures, la qual cosa dificulta el seu estudi. Investigacions anteriors van demostrar que l'espectre d'alguns d'aquests exoplanetes, que es mesura per l'emissió o absorció de llum per part dels àtoms en els gasos a determinades freqüències, es caracteritza per la presència de «línies d'absorció d'aigua febles». L'aparent falta d'aigua podria estar relacionada, segons aquests estudis, amb el procés de formació de l'exoplaneta.

Per contra, la nova informació extreta de les imatges del Hubble i el Spitzer apunta a una teoria molt més simple, segons explica en un comunicat un dels seus responsables, David Sing, de la Universitat d'Exeter (Regne Unit). «Hem descobert que aquestes atmosferes planetàries són molt més diverses de el que crèiem», ha assenyalat Sing. «Els planetes es formen en un context de privació d'aigua, la qual cosa ens obliga a replantejar les nostres teories», segons indica el coautor de l'estudi Jonathan Fortney, de la Universitat de Califòrnia (Estats Units).