El primer pacient sord-cec a rebre un implant de visió artificial a Europa va ser operat ahir al matí amb èxit al Centre d'Oftalmologia Barraquer de Barcelona. Segons va explicar el centre oftalmològic, aquesta ha estat la primera vegada a Europa i la segona en el món que un pacient amb síndrome d'Usher, que no pot veure ni sentir i que només es poden comunicar amb llenguatge de signes, rep un implant de visió artificial, al qual s'ha convingut anomenar «ull biònic».

En declaracions a Efe, abans d'entrar en l'operació i acompa?nyat d'una intèrpret, el pacient va assegurar que després de la rehabilitació animarà els seus companys afectats per la mateixa malaltia a sotmetre's a aquesta intervenció. «Mai no em quedo a casa, vaig al gimnàs i quedo amb els meus amics i vaig en bicicleta, així que ara seguiré fent-ho, però millor», va assegurar el pacient.

El cirurgià de la intervenció, el doctor Jeroni Nadal, va descriure l'operació com un «cas certament particular per tractar-se d'una síndrome d'Usher, que comporta ceguesa per retinosi pigmentària i la falta d'audició». Nadal va opinar que l'operació millorarà la qualitat de vida del pacient i va afirmar que aconseguirà «una visió normal o molt similar a la que es produeix de forma fisiològica quan la retina envia un estímul elèctric al cervell en resposta a una imatge».

Estimulació elèctrica

L'objectiu d'aquest «ull biònic» o «implant de retina» és el de proporcionar l'estimulació elèctrica de la retina per augmentar la percepció visual en persones cegues. L'implant consta d'una part interna, que és la pedicular i intraocular, i una externa que es basa en unes ulleres que tenen una petita càmera a la seva part frontal amb la qual poden seguir les imatges que es van donant davant del pacient.

Les ulleres, que haurà de portar el pacient després de l'operació i que li connectaran d'aquí a quinze dies, capturaran les imatges i les enviaran a un petit ordinador, on es processaran i transformaran en instruccions, i es transmetran de forma sense fil a l'antena de l'implant de retina.

Els impulsos que rep el pacient estimulen les cèl·lules sanes que queden a la retina i transmeten la informació al cervell a través del nervi òptic per crear la percepció de patrons de llum, els quals els pacients aprenen a interpretar.