Primer pacient sord i cec que rep un implant de visió artificial a Europa

El?Centre Barraquer de Barcelona va implantar ahir l'«ull biònic» a un home que pateix el síndrome d'Usher

17.12.2015 | 07:16

El primer pacient sord-cec a rebre un implant de visió artificial a Europa va ser operat ahir al matí amb èxit al Centre d'Oftalmologia Barraquer de Barcelona. Segons va explicar el centre oftalmològic, aquesta ha estat la primera vegada a Europa i la segona en el món que un pacient amb síndrome d'Usher, que no pot veure ni sentir i que només es poden comunicar amb llenguatge de signes, rep un implant de visió artificial, al qual s'ha convingut anomenar «ull biònic».
En declaracions a Efe, abans d'entrar en l'operació i acompa?nyat d'una intèrpret, el pacient va assegurar que després de la rehabilitació animarà els seus companys afectats per la mateixa malaltia a sotmetre's a aquesta intervenció. «Mai no em quedo a casa, vaig al gimnàs i quedo amb els meus amics i vaig en bicicleta, així que ara seguiré fent-ho, però millor», va assegurar el pacient.
El cirurgià de la intervenció, el doctor Jeroni Nadal, va descriure l'operació com un «cas certament particular per tractar-se d'una síndrome d'Usher, que comporta ceguesa per retinosi pigmentària i la falta d'audició». Nadal va opinar que l'operació millorarà la qualitat de vida del pacient i va afirmar que aconseguirà «una visió normal o molt similar a la que es produeix de forma fisiològica quan la retina envia un estímul elèctric al cervell en resposta a una imatge».

Estimulació elèctrica
L'objectiu d'aquest «ull biònic» o «implant de retina» és el de proporcionar l'estimulació elèctrica de la retina per augmentar la percepció visual en persones cegues. L'implant consta d'una part interna, que és la pedicular i intraocular, i una externa que es basa en unes ulleres que tenen una petita càmera a la seva part frontal amb la qual poden seguir les imatges que es van donant davant del pacient.
Les ulleres, que haurà de portar el pacient després de l'operació i que li connectaran d'aquí a quinze dies, capturaran les imatges i les enviaran a un petit ordinador, on es processaran i transformaran en instruccions, i es transmetran de forma sense fil a l'antena de l'implant de retina.
Els impulsos que rep el pacient estimulen les cèl·lules sanes que queden a la retina i transmeten la informació al cervell a través del nervi òptic per crear la percepció de patrons de llum, els quals els pacients aprenen a interpretar.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cultura

El Museu d´Art recuperarà els 9.000 euros de les pintures falses de Pere Mates

Clusellas ha avançat que l'any vinent faran una exposició on confrontaran els quadres autèntics i...

Sergio Blanco busca «submergir l´espectador en la dinàmica del thriller» a «La ira de Narciso»

Sergio Blanco busca «submergir l´espectador en la dinàmica del thriller» a «La ira de Narciso»

Dirigeix a l'actor Gabriel Calderón, a qui defineix com "una veritable bèstia teatral", en un...

El museu del Mamut es ven els ullals pel Wallapop

El museu del Mamut es ven els ullals pel Wallapop

Costen 500 euros i també es poden comprar vestits o fòssils a bon preu

La Mercè es converteix en una disco dels 70

FUNKY, FUNKY!Companyia: Orelles de xocolata.CC La Mercè, diumenge 23 d'octubre. Festival temporada...

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema