La nova missió de l'Agència Espacial Europea (ESA) per estudiar l'univers fosc, Euclid, està llesta per ser construïda, una vegada aprovat el disseny i la viabilitat de la nau i la seva càrrega científica, que serà llançada el 2020, segons l'Institut de Ciències de l'Espai (IEEC-CSIC) de Barcelona, que participa en el projecte.

«Després de molts anys de treball, ara amb l'aprovació d'aquesta fase del projecte estem segurs de l'èxit científic de la missió, que ens revelarà l'estructura de l'Univers i ens ajudarà a entendre l'enigmàtica energia fosca», va explicar l'investigador de l'IEEC Francisco Castander, que també és membre de l'equip científic d'ESA i co-coordinador de la missió a Espanya. «És un gran pas per a la missió -va afirmar el cap del projecte Euclid, Giuseppe Raca. Hem avaluat tots els elements i tenim la certesa que la missió és factible i podrem fer ciència».

La missió Euclid té com a objectiu investigar la matèria fosca i l'energia fosca, i el 2011 va ser seleccionada com una de les missions de classe mitjana de l'ESA. Des d'aleshores, els científics han estudiat el disseny de la missió fins a l'últim detall, i una vegada han comprovat tot, ara posaran en marxa la construcció per a un llançament que està previst per a l'any 2020. L'astronau, amb un telescopi d'1,2 metres de diàmetre, orbitarà al voltant del punt L2 de Lagrange, a 1,5 milions de quilòmetres de la Terra, i recollirà dades durant sis anys per revelar els secrets més foscos de l'univers.