La mare Teresa de Calcuta serà proclamada santa al setembre de l'any que ve, en què serà un dels esdeveniments més significatius del Jubileu extraordinari que el papa Francesc ha volgut dedicar a la misericòrdia, de la qual la monja d'origen albanès n'era un gran exemple. El papa Joan Pau II, gran admirador de la tasca de la mare Teresa de Calcuta, va ser qui al desembre 2002 va accelerar el procés de beatificació de la monja en promulgar en una mateixa sessió els decrets pels quals es reconeixien les virtuts heroiques i un miracle per la intercessió de la religiosa.

I ahir a la tarda, després de tretze anys més de procés de canonització, Francesc va signar el decret en què es reconeixia el miracle per a la canonització de la mare Teresa de Calcuta. Francesc també havia conegut la monja, premi Nobel de la Pau el 1979, durant el Sínode de 1994 i en el seu viatge al setembre de 2014 a Albània va relatar: «Estava asseguda just darrere meu durant els treballs. Vaig admirar la seva força, la decisió de les seves intervencions, sense deixar-se impressionar per l'assemblea dels bisbes. Deia el que volia dir».

Al Papa, que ha demanat una Església per als pobres i que ha decidit celebrar un Any Sant sobre la misericòrdia, no podia oblidar-se de fer santa a la mare Teresa, que com solia repetir sempre «s'ocupava dels més pobres entre els pobres».

L'arquebisbe de Calcuta, Thomas D'Souza, explicava ahir en declaracions a l'agència vaticana, pertanyent a la Congregació per a l'Evangelització dels Pobles, que: «No podia haver-hi un millor moment que aquest any de la misericòrdia». «La mare Teresa ha estat la santa de la misericòrdia i de la compassió que ha viscut plenament en cada moment de la seva vida. Ha viscut la compassió cap a tots els homes, especialment els malalts, els leprosos, els abandonats», va explicar.

Una missió per als pobres

La fundadora de la Congregació de les Missioneres de les Caritat va dedicar la seva vida als més necessitats a Calcuta i va enviar a les seves germanes a obrir centres d'acollida per a aturats, dispensaris, menjadors a tots els racons del món. La data de la canonització de la beata Teresa de Calcuta serà comunicada pel Papa el mes de febrer vinent, durant el proper consistori ordinari (assemblea amb la presència de cardenals), però tot indica que la data en què la monja d'origen albanès pujarà als altars serà el 4 de setembre de 2016, el diu?menge més proper al 5 de setembre, data en què va morir el 1997.

El suposat miracle que portarà una premi Nobel als altars de l'Església catòlica és el que es va produir el 2008 en un home brasiler, que estava en fase terminal per greus problemes cerebrals i va salvar la vida després que la seva dona demanés la intercessió de la beata. En tornar al quiròfan, segons recull el diari Avvenire, qui primer va informar dijous d'aquesta notícia, el doctor es va trobar el pacient assegut, asimptomàtic, despert, perfectament conscient i preguntant-se què feia allà.