Després de 140 anys dedicada a la venda de llibres, la llibreria Geli de Girona va debutar ahir en l'àmbit de la presentació de llibres. El local, un túnel que uneix els carrers Argenteria i Cort Reial amb les parets forrades de llibres fins al sostre, va resultar prou ample per acollir una dinàmica i concorreguda presentació del llibre La cuina modernista (Viena Editorial), de l'escriptor gastronòmic Jaume Fàbrega, col·laborador de Diari de Girona. Xavier Delòs, treballador de la Geli, va explicar que la llibre?ria havia organitzat presentacions de llibres a la Casa de Cultura de Girona, però mai al seu propi local.

Jaume Fàbrega va tenir com a padrina la també escriptora Maria Mercè Roca, que a més és política, i va ser ella qui va fer notar que ahir era una jornada de reflexió -avui hi ha eleccions espanyoles-, de manera que va proposar reflexionar, a propòsit de La cuina modernista, sobre "qui som i des de quan som".

"Admiro la intel·ligència, rigor i voluntat de treball de Jaume Fàbrega", va dir Roca, i va explicar que "aquest no és un llibre de receptes, però té receptes; aquest no és un llibre d'història, però parla d'història; aquest no és un llibre d'art, però parla d'art. És un llibre de llibres sobre l'època viva i rica del Modernisme, un moment en què es va intentar afermar la nació catalana".

De l'escudella i la carn d'olla a l'exquisidesa dels canelons, passant per la cuina del bacallà i la base culinària del sofregit, sense oblidar l'aparició de les botigues de llegum cuit, el llibre detalla els fonaments de la cuina del segle XX, cimentats al segle XIX en un moment social de gran transformació, amb la industrialització i l'aparició de la nova classe social obrera i l'ascens de la burgesia.

Davant un públic que es va embotir com va poder entre les parets de llibres de la Geli, Maria Mercè Roca va confessar que la cuina no és el seu fort però va dir que les receptes del llibre estan "tan ben explicades" que "ho provaré".

Per la seva part, amb la contundència que li és pròpia, Jaume Fàbrega va lloar l'exquisidesa i modernitat de la cuina catalana, una cuina "urbana i de qualitat", que és la cuina "dels països catalans", i la va contraposar a la cuina espanyola, que va quedar "estancada en el seu etnicisme".

Per a Fàbrega, el Modernisme és el moment "crucial" de renaixement de la nació catalana, amb una burgesia que "vol ser europea i no espanyola", un període de grans transformacions que deixa proves inesborrables de la nacionalitat com el llibre La cuynera catalana, escrit en català l'any 1933, i que és molt més que un receptari, "un text revolucionari".

La Geli ha iniciat aquesta tardor actes públics els dissabtes al matí per aproximar escriptors i lectors.