Bonet demana un «pacte d'Estat» després del rebuig al «3+2» al referèndum de la UdG

Els estudiants demanen al rector la creació d'«estructures» per «empoderar els estudiants, el PAS i el PDI»

23.12.2015 | 07:14
Sergi Bonet, entre Pau Turró i Ferran Coll, a la sala d´actes de la Facultat d´Educació.

El rector de la UdG creu que la universitat ha llançat un «missatge clar» tant al govern de la Generalitat com al Govern espanyol contra l'anomenat «3+2» o «decret Wert», la proposta que planteja reduir els anys de grau a tres i ampliar els de màster a dos.

Sergi Bonet va demanar ahir un «pacte d'Estat de l'Educació» com hi ha un pacte d'Estat de la Salut i va considerar necessària l'obertura d'un «debat acadèmic» sobre el «3+2». El rector va tornar a demanar la «gratuïtat dels estudis universitaris» i va posar com a exemple la política educativa de països com Dinamarca, Finlàndia o Alemanya.

A més, el rector va reiterar que allargar el temps dels màsters encareix la formació, perquè la matrícula és més cara que la dels graus, i això generaria «més segregació». Actualment, per regla general, es cursen 4 anys de grau més un any de màster.

Un 86,6% en contra

El referèndum s'ha fet durant dos dies a la UdG i, amb una participació total de 2.792 persones, ha tingut un resultat contundent: el 86,68% s'oposen a l'anomenat «decret del 3+2» promulgat pel Govern espanyol. La participació estudiantil s'ha situat en el 21%, xifra rècord per a la UdG.

Sergi Bonet va participar ahir, convidat pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), organitzadors del referèndum, en una roda de premsa de balanç del resultat obtingut.

El referèndum del «3+2» es va fer els dies 16 i 17 de desembre a les diferents facultats i centres de la UdG, i va comptar amb la participació d'estudiants, personal d'administració i serveis (PAS) i personal docent i investigador (PDI).

Va guanyar el no per un 86,68% dels vots, seguit de lluny pel sí condicionat a una negociació entre la comunitat universitària per implantar un 3+2 popular que va aconseguir un 11,6% dels vots. El suport al «3+2» tal com el planteja el Govern espanyol només va obtenir el 0,64% dels vots.

El portaveu del Consell d'Estudiants, Ferran Coll, i el del SEPC, Pau Turró, conclouen que el referèndum ha estat un èxit de mobilització perquè amb un 21% de participació d'estudiants és la consulta que més vots ha aconseguit, per sobre de les eleccions a rector.

En canvi, van punxar una mica, però, en la participació de personal de la universitat, PAS i PDI. Per això, proposen crear una taula rodona de debat de tots els afectats per qualsevol possible reforma per involucrar tothom i conèixer el posicionament de la comunitat educativa.

Coll i Turró van agrair al rector la implicació i va demanar la creació del que van anomenar «una estructura que empoderi els estudiants, PAS i PDI», després que el referèndum hagi deixat clar el rebuig al «3+2».

Bonet va fer costat als estudiants i va assegurar que en moments incerts com l'actual -que amb canvis dels governs de Catalunya i d'Espanya no se sap ben bé cap on anirà la possible reforma- és important que la universitat faci sentir la seva veu.

Bonet sosté que qualsevol reforma ha de comptar amb el consens de les universitats i, a més, també ha de tenir un pla de viabilitat econòmica i una justificació acadèmica que, per ara, opina que no existeix.

El rector insta a signar un pacte per l'educació gratuïta i no excloent, que permeti a tots els joves completar la seva formació universitària independentment de la seva capacitat econòmica.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema