El rector de la UdG creu que la universitat ha llançat un «missatge clar» tant al govern de la Generalitat com al Govern espanyol contra l'anomenat «3+2» o «decret Wert», la proposta que planteja reduir els anys de grau a tres i ampliar els de màster a dos.

Sergi Bonet va demanar ahir un «pacte d'Estat de l'Educació» com hi ha un pacte d'Estat de la Salut i va considerar necessària l'obertura d'un «debat acadèmic» sobre el «3+2». El rector va tornar a demanar la «gratuïtat dels estudis universitaris» i va posar com a exemple la política educativa de països com Dinamarca, Finlàndia o Alemanya.

A més, el rector va reiterar que allargar el temps dels màsters encareix la formació, perquè la matrícula és més cara que la dels graus, i això generaria «més segregació». Actualment, per regla general, es cursen 4 anys de grau més un any de màster.

Un 86,6% en contra

El referèndum s'ha fet durant dos dies a la UdG i, amb una participació total de 2.792 persones, ha tingut un resultat contundent: el 86,68% s'oposen a l'anomenat «decret del 3+2» promulgat pel Govern espanyol. La participació estudiantil s'ha situat en el 21%, xifra rècord per a la UdG.

Sergi Bonet va participar ahir, convidat pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), organitzadors del referèndum, en una roda de premsa de balanç del resultat obtingut.

El referèndum del «3+2» es va fer els dies 16 i 17 de desembre a les diferents facultats i centres de la UdG, i va comptar amb la participació d'estudiants, personal d'administració i serveis (PAS) i personal docent i investigador (PDI).

Va guanyar el no per un 86,68% dels vots, seguit de lluny pel sí condicionat a una negociació entre la comunitat universitària per implantar un 3+2 popular que va aconseguir un 11,6% dels vots. El suport al «3+2» tal com el planteja el Govern espanyol només va obtenir el 0,64% dels vots.

El portaveu del Consell d'Estudiants, Ferran Coll, i el del SEPC, Pau Turró, conclouen que el referèndum ha estat un èxit de mobilització perquè amb un 21% de participació d'estudiants és la consulta que més vots ha aconseguit, per sobre de les eleccions a rector.

En canvi, van punxar una mica, però, en la participació de personal de la universitat, PAS i PDI. Per això, proposen crear una taula rodona de debat de tots els afectats per qualsevol possible reforma per involucrar tothom i conèixer el posicionament de la comunitat educativa.

Coll i Turró van agrair al rector la implicació i va demanar la creació del que van anomenar «una estructura que empoderi els estudiants, PAS i PDI», després que el referèndum hagi deixat clar el rebuig al «3+2».

Bonet va fer costat als estudiants i va assegurar que en moments incerts com l'actual -que amb canvis dels governs de Catalunya i d'Espanya no se sap ben bé cap on anirà la possible reforma- és important que la universitat faci sentir la seva veu.

Bonet sosté que qualsevol reforma ha de comptar amb el consens de les universitats i, a més, també ha de tenir un pla de viabilitat econòmica i una justificació acadèmica que, per ara, opina que no existeix.

El rector insta a signar un pacte per l'educació gratuïta i no excloent, que permeti a tots els joves completar la seva formació universitària independentment de la seva capacitat econòmica.