L'advocat suís i president de l'Autoritat d'Informació Financera (AIF) de la Santa Seu, René Brülhart, va subratllar ahir els progressos realitzats pel Vaticà des de 2012 en la lluita contra el frau fiscal i el blanqueig de diners que, va dir, són reconeguts a nivell internacional. «En relació als progressos realitzats per la Santa Seu des del 2012, hem posat en funcionament un sistema per garantir la màxima transparència sobre els comptes de la Santa Seu i fins i tot de l'IOR (el banc vaticà)», va afirmar Brülhart en una entrevista publicada ahir al diari italià Repubblica.

«S'estan reconeixent les millores i això és el que compta», va afegir en referència a l'informe del Moneyval del Consell d'Europa publicat recentment. El passat 15 de desembre, Moneyval, l'òrgan de control del Consell d'Europa contra el blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme, va expressar la seva «satisfacció amb la informació proporcionada» per la Santa Seu i els «avenços empresos» en la seva transparència financera , en el segon informe de seguiment al Vaticà.

L'advocat suís va explicar que «l'AIF porta a terme una tasca d'intel·ligència, assenyala les activitats que considera sospitoses» i les reporta al «promotor de Justícia (fiscal) vaticà», a qui correspon després «iniciar investigacions i comprovar» si s'està cometent delicte o no.

«S'està treballant tant a nivell intern com internacional», va dir Brülhart, i alhora va recordar que des de gener a setembre de 2015 s'han assenyalat 329 comptes sospitoses «d'evasió fiscal, frau, fallida fraudulenta, corrupció i fins i tot delictes en el sector financer com especulació amb fons públics».

El Vaticà s'ha vist embolicat recentment en un escàndol conegut com a cas «Vatileaks2», després que fossin filtrats i publicats documents financers reservats de la Santa Seu.