El Vaticà subratlla els grans avenços en la lluita contra el blanqueig

L'autoritat financera de
la Santa Seu treu pit per
una gestió que ja ha estat aplaudida per Europa

23.12.2015 | 07:14

L'advocat suís i president de l'Autoritat d'Informació Financera (AIF) de la Santa Seu, René Brülhart, va subratllar ahir els progressos realitzats pel Vaticà des de 2012 en la lluita contra el frau fiscal i el blanqueig de diners que, va dir, són reconeguts a nivell internacional. «En relació als progressos realitzats per la Santa Seu des del 2012, hem posat en funcionament un sistema per garantir la màxima transparència sobre els comptes de la Santa Seu i fins i tot de l'IOR (el banc vaticà)», va afirmar Brülhart en una entrevista publicada ahir al diari italià Repubblica.
«S'estan reconeixent les millores i això és el que compta», va afegir en referència a l'informe del Moneyval del Consell d'Europa publicat recentment. El passat 15 de desembre, Moneyval, l'òrgan de control del Consell d'Europa contra el blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme, va expressar la seva «satisfacció amb la informació proporcionada» per la Santa Seu i els «avenços empresos» en la seva transparència financera , en el segon informe de seguiment al Vaticà.
L'advocat suís va explicar que «l'AIF porta a terme una tasca d'intel·ligència, assenyala les activitats que considera sospitoses» i les reporta al «promotor de Justícia (fiscal) vaticà», a qui correspon després «iniciar investigacions i comprovar» si s'està cometent delicte o no.
«S'està treballant tant a nivell intern com internacional», va dir Brülhart, i alhora va recordar que des de gener a setembre de 2015 s'han assenyalat 329 comptes sospitoses «d'evasió fiscal, frau, fallida fraudulenta, corrupció i fins i tot delictes en el sector financer com especulació amb fons públics».
El Vaticà s'ha vist embolicat recentment en un escàndol conegut com a cas «Vatileaks2», després que fossin filtrats i publicats documents financers reservats de la Santa Seu.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema