D'entre les moltes cançons catalanes de caràcter popular que escoltem i coneixem, hi ha les nadales, cançonetes entranyables, d'una enorme popularitat. Per altra banda, la música genuïna de la nostra terra és la cobla, aquesta curiosa, original i inimitable formació musical amb instruments, especialment tenora i tible, molt personals. La música de cobla conjuntament amb les nadales tradicionals donen a les diades nadalenques, un ambient propi i casolà. Per això la festa del Nadal ha estat font d'inspiració a molts compositors que han conjugat aquesta jornada amb la sardana i amb temes populars o originalment han compost obres relatives a la diada nadalenca.

Una visió general ens porta a parlar de tres composicions que d'altres indrets de casa nostra són, també amplament populars: Santa nit (Stille Nacht, heilige Nacht en alemany) és una nadala composta el 1818 a Àustria. Ha estat declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco el març de 2011.

Fou composta per l'organista Franz Xaver Gruber i el sacerdot Joseph Mohr, ha estat adaptada per molts músics al llarg de la història i s'ha traduït a més de 140 idiomes. Fou cantada simultàniament en anglès, francès i alemany pels dos bàndols de la Primera Guerra Mundial durant la Treva de Nadal de 1914. Narcís Paulís en féu una gran versió amb la seva sardana: Pau al món.

Una altra composició molt coneguda i popular és la Jingle Bells (cascavells) d'Irving Berlinnascut Israel Isidore Baline (Tiumén, Rússia o Mogilev, Bielorússia, 11 de maig de 1888 - Nova York, EUA, 22 de setembre de 1989). Aquest fou un compositor i lletrista estatunidenc, i un dels més prolífics i famosos de la història del seu país. D'aquesta composició en féu una versió per a cobla Francesc Cassú, titulada: Nadal blanc.

El cant dels ocells: preciosa melodia i lletra, de la qual Pau Casals se'n féu emblema i a més ha servit, fora del temps nadalenc per ésser interpretada en multitud d'ocasions, però, en realitat és una nadala, d'autor anònim, en la qual, segons la lletra van tots els ocells del bosc a adorar l'Infant Jesús.

De les sardanes trobades de temes nadalencs n'he comptabilitzat més de 80. Són aquestes: ????A Betlem me'n vull anar, de Josep Prenafeta; A l'Infant del pessebre, de Joaquim Soms; Aire de Nadal, de Pere Fontàs; Avui és Nadal, de Pere Mañé; Campanes de Nadal, de Francesc Fornells; Cançó de Nadal, de Josep Segarra; Cant de Nadal, de Sebastià Figuerola; Cantant al pessebre, de Lluís Albert; Concert nadalenca Montgat, de Josep Cassú; De Nadal a Sant Esteve, d'Antoni Mas; Dolça de Nadal, de Francesc Cassú; El rabadà, de Marià Mayral; El traginer de Nadal, d'Andreu Bosch; Estels de Nadal, de Pepita Llunell; Flor nadalenca, d'Àngel Obiols; Fum fum, fum, de Tomàs Gil; Gran Diada, de Pere Msats; La cançó del rabadà, de Jaume Cristau; Goig nadalenc; La miren i fa sol, de Manel S. Puigferrer; de Joaquim Grifol, amb el títol: La nit de Nadal, d'Agustí Figueras, Feliu Sunyer, Josep Grivé, Benet Morató, Joan Esquena, Ramon Serrat; La sardana de Nadal, d'Enric Sunñer; L'Aplec Nadalenc, de Joan Lluís Moraleda; Lo cant dels ocells, de Pep Ventura; amb el títol de: Nadal, de Francesc Fornells,Ernest Comas, Bonaventura Fígols, Antoni Botey, Francesc Basil, Vicenç Corominas; Nadal 1976, d'Antoni Suñer; Nadal a la Bisbal,de Jordi Paulí; Nadal a Malgrat, de Joan Vilajoliu; Nadal blanc, de Francesc Cassú; Nadal prometedor, de Francesc Juanola; amb el nom de: Nadala d'Emili Saló, Fèlix Farró, J. Heras, Francesc Pujol, Francesc Basil; Nadala d'ocells, de Ramon Reig; amb el títol de: Nadalenca de Fèlix Martínez, Francesc Monné, Francesc Juanola, Joaquim Vallespir, Emili Marimon, Josep M.Roma; Nadalenca d'en Maginet, de Josep M. Torrents; Nadalenca I i II, de Joaquim Mateu; Nadales, de Jesús Ventura; Nadales a Besalú, de Narcís Lagares; Nadales arreu, de Manuel Oltra; tres amb el nom de: Nit de Nadal de Narcís Oliveras, Vicenç Acuña, Josep Grivé, Agustí Cohí; Nit de Nadal, nit de l'amor, de Josep Navarro; Nostre Nadal, de Josep M. Maideu; Pau al món, de Narcís Paulís; Per Nadal, d'Enric Aguilar; Pessebres i sardanes, de Carles Santiago; Poema de Nadal, de Fèlix Martínez; Rapsòdia de Nadal, de Fèlix Martínez; Recordant Nadal, de Salvador Ferrer; Ressons Nadalencs, de Francesc Camps; Retaule nadalencs, de Fèlix Martínez i de Emili Salut; Rondalla nadalenca, de Segimon Claveria; Sardanadal, 10, de Josep Farràs; Sardaneta de Nadal, de Joan Tomàs; Tendres records, d'Agustí Borgunyó; Una Nadala, de Tomàs Gil. Doncs ja ho veieu, Déu n'hi do.????

Cobla Ciutat de Girona

Recentment es presentà la programació de l'Auditori de Girona per al proper semestre, on la Cobla Ciutat de Girona hi participa amb un concert. Aquest es farà el dissabte 19 de març a les 7 de la tarda a la Sala de Cambra. El tema principal és Manuel Oltra en el record.

Enguany la cobla Ciutat de Girona presenta un concert amb doble proposta: d'una banda, una petita mostra d'algunes de les obres més destacades del recentment desaparegut mestre Manuel Oltra, un dels compositors catalans més importants del s. XX que ens deixà el mes de novembre passat. I d'una altra banda, i amb la col·laboració de la mezzo-soprano Marta Valero, una de les veus més destacades i versàtils del moment, un viatge en el repertori vocal català tastant una gran varietat de registres: els lieder, les cançons tradicionals, els cuplets o les sardanes.

Dues propostes amb la cobla en comú denominador. Altres autors que seran interpretats dins aquest concert són Manuel Oltra, Xavier Montsalvatge, Eduard Toldrà, Enric Morera...